Bio sam jamac osobi koja nije plaćala kredit te je osiguranje platilo dug. Osoba kojoj sam bio jamac potpisala je i proslijedila osiguranju i poslodavcu izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da joj se od plaće usteže 1/3. Vrijede li i dalje stari instrumenti osiguranja ili se mene kao jamca briše?
 

Da bi se s potpunom sigurnošću mogli očitovati na vaš upit, bilo bi potrebno izvršiti uvid u ugovor koji je osoba kojoj ste bili jamac zaključila s osiguravajućom kućom za slučaj nesposobnosti vraćanja kredita.

Obzirom na podatke koji su dostupni iz vašeg pitanja, najvjerojatnija je situacija u kojoj je nakon nastupa nemogućnosti plaćanja kredita od strane osobe kojoj ste bili jamac banka iskoristila ugovorenu mogućnost da utvrdi dospjelim i naplati cjelokupni ugovoreni iznos kredita. Banci su tada na raspolaganju bila ugovorena sredstva osiguranja njezina potraživanja kao mogućnost naplate, između ostalog i imovina kojom ste vi jamčili za povrat kredita. Kako je očigledno aktivirana polica osiguranja ugovorena upravo za slučaj nemogućnosti plaćanja kredita te je podmireno cjelokupno dugovanje prema banci, samim tim i vaše obveze kao jamca iz ispunjenog ugovora o kreditu prestaju.

Način na koji će osoba kojoj ste bili jamac ispuniti svoju obvezu prema osiguravajućoj kući ugovoren je između tih strana, a ukoliko vi niste sudjelovali u predmetnim ugovornim odnosima, tada ne biste trebali niti odgovarati odnosno jamčiti za ispunjenje istih.