Nakon razvoda živim u unajmljenom stanu "na crno", a ne mogu prijaviti boravište bez suglasnosti vlasnika. Jesam li u prekršaju i bih li morala platiti kaznu da me netko prijavi?

 

Zakon o prebivalištu u članku 3. propisuje da se prebivalište i boravište obvezno prijavljuje policijskoj upravi ili postaji Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo), nadležnoj prema mjestu u kojem osoba ima prebivalište ili boravište, a člankom 4. da se prijava prebivališta i boravišta podnosi u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu i na adresi prebivališta, odnosno od dana dolaska u mjesto i na adresu boravišta. Točno je da članak 10. istog Zakona propisuje da je osoba koja prijavljuje prebivalište ili boravište na adresi stanodavca dužna priložiti i ovjerenu izjavu stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, a stanodavac može suglasnost dati i neposredno kod nadležnog tijela koje evidentira prijavu, kao i da je osoba koja daje stan na korištenje drugoj osobi na razdoblje duže od tri mjeseca dužna nadležnom tijelu u roku od 15 dana od dana kad je stan dala na korištenje dostaviti podatke o osobi kojoj je stan dala na korištenje te mjestu i adresi na kojoj se stan nalazi, a nadležno tijelo će te podatke evidentirati u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu.

U prekršaju ste kako Vi, tako i stanodavac te je člankom 16. Zakona o prekršajima propisana novčana kazna od 500 do 5.000 kn za Vaš propust da prijavite boravište odnosno za propust stanodavca da obavijesti nadležnu policijsku postaju da Vam je dao stan na korištenje.