Nisam udata niti sam u izvanbračnoj zajednici. Nemam djece, roditelji su umrli, imam svoju imovinu koju sam nasljedila od roditelja ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Imam 5 sestara i 2 brata, svi su radno sposobni. Želim oporučno imovinu u cijelosti ostaviti samo  jednoj sestri. S obzirom da sam sama, ako ostavim oporučno sve jednoj sestri, mogu li ostala braća i sestre tražiti nakon moje smrti nužni dio? Jesu li i oni moji nužni nasljednici jer nemam djecu i supružnika?

 

Sukladno članku 69. Zakona o nasljeđivanju, nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug. Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život. Sve navedene osobe nužni su nasljednici samo kada su pozvani na nasljedstvo, pa tako oni iz prvog nasljednog reda (ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug) isključuju ostale.

S obzirom na vašu situaciju oporučnim raspolaganjem u korist jedne sestre ne dolazi do povrede nasljednog prava bilo kojeg od nužnih nasljednika i slobodni ste njome raspolagati.