Dobio sam prijedlog za ovrhu od HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Ovrha je od 9.11.2007., a postala je pravomoćna 11.11.2008. godine.  S obzirom da su u tužbi 2008. krivo naveli moje osobne podatke, to su ispravili te je rješenje postalo pravomoćno 21.01.2009. no nije plaćeno. Tada kad su me zatekli u vlaku bez karte, bio sam maloljetan. Prema kojem članku zakona se mogu pozvati na zastaru,  budući da je to dug iz 2007. godine i do sada su se mogli naplatiti, a nisu. Kada nastupa zastara za neplaćenu kartu?



Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koje zakon inače predviđa kraći rok zastare, a kako propisuje članak 233. Zakona o obveznim odnosima.

U vašem slučaju nije pitanje zastare kazne za neplaćenu kartu, već zastare pravomoćne sudske odluke, koji je 10 godina. Ipak, povremene tražbine, poput kamata na iznos za koji vas terete, zastarijevaju u roku od tri godine koji propisuje članak 226. ZOO-a, pa svoju obvezu možete na taj način pokušati smanjiti, a isto tako pokušajte kontaktirati ovrhovoditelja kako biste dobili informaciju je li moguće podmiriti dugovani iznos i troškove postupka bez kamata i na taj način okončati cijelu situaciju.