Htio bih preko Fine ovršiti jednog dužnika. S obzirom da živim u Austriji i tamo radim, u Hrvatskoj nemam otvoren žiro račun. Mogu li dati punomoć odvjetniku pa da novac sjedne na njegov račun? Treba li to biti specijalna punomoć koju moram  ovjeriti u Ambasadi u Beču?

Sukladno odredbi članka 5. stavak 11. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima prijenos novčanih sredstava može se zahtijevati isključivo u korist računa koji pripada ovrhovoditelju.

Iznimno, prijenos novčanih sredstava može se zahtijevati u korist računa zakonskog zastupnika fizičke osobe koja je ovrhovoditelj iz osnove za plaćanje te u korist računa odvjetnika koji u tom postupku zastupa ovrhovoditelja kao punomoćnik za iznos troškova postupka iz osnove za plaćanje.

Dakle, ako se ne radi o troškovima postupka koji se naplaćuju, tada ne možete provesti naplatu putem računa odvjetnika, sam Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima propisuje i da onaj ovrhovoditelj koji ima prebivalište ili sjedište u Republici Hrvatskoj može tražiti prijenos novčanih sredstava isključivo u korist računa otvorenog u banci sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, osim ako je osnovom za plaćanje drugačije određeno. Međutim, to ne znači da ako vi više nemate prebivalište u RH i nemate u RH otvoren račun ne možete isplatu zatražiti na račun u inozemstvu.