Supruga je vlasnica stana koji predstavlja obiteljski dom i želi upisati punoljetnog sina kao suvlasnika u određenom omjeru, s pravom ravnopravnog odlučivanja o korištenju tog stana. Po kojem zakonu, člancima zakona i općenito na koji način to može napraviti kako bi sin odmah imao suvlasnička prava?

 

Prijenos prava vlasništva, u određenom suvlasničkom dijelu, moguće je izvršiti zaključenjem pravnog posla između Vaše supruge i sina, poput ugovora o darovanju ili kupoprodaji. Temeljem ugovora u zemljišnim knjigama se provodi upis prava vlasništva, a nakon upisa istoga Vaš sin slobodno može raspolagati i upravljati sa svojim vlasništvom. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te Zakon o zemljišnim knjigama uređuju institute vlasništva, suvlasništva i upisa istih u evidenciju zemljišnih knjiga. Odredbe Zakona o obveznim odnosima uređuju područje pravnih poslova (ugovora).

Vaša supruga ne može prenijeti na sina vlasništvo, u bilo kojem dijelu, bez njegove suglasnosti za takav prijenos i zaključenja nekog pravnog posla. Moguća su raspolaganja za slučaj smrti, no ona bi dovela do prijenosa tek nakon što bi supruga preminula, a i tada samo ako bi se sin prihvatio nasljedstva.