U kući se nalaze etažirana tri stana i ima uporabnu dozvolu. Stan na prvom katu ima pripadajuću praonicu u prizemlju.  Kako mogu odvojiti praonicu od stana kao samostalnu cjelinu kako bih ju mogao prodati? Koji su početni koraci u ovom procesu, a da ne uključuju susjede?

Kod provođenja postupka etažiranja, u skladu s odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Zakona o prostornom uređenju, utvrđuje se koji dijelovi građevine čine samostalne uporabne cjeline i od kojih se kao takvih formiraju etaže, kao posebni dijelovi građevine na kojima fizičke ili pravne osobe mogu biti isključivi vlasnici (stanovi/poslovni prostori), za razliku od primjerice zajedničkih dijelova zgrade (stepenište i sl.).

Samostalne uporabne cjeline mogu imati pripatke (spremišta, podrume i sl.) koji služe u funkciji samostalne uporabne cjeline.

Obzirom na ono što u svom pitanju navodite, pretpostavljam da je i u vašem slučaju praonica pripadak stana na 1. katu te je odvajanje iste od stana moguće jedino na način da se provede novi postupak etažiranja, ako je uopće moguće, i naravno uz sudjelovanje ostalih osoba koje su vlasnici stanova.