Dobio sam pravomoćnu presudu, dužnik mi je ostao dužan oko 3.000 €. Nemam račun u RH jer živim u Austriji. Hrvatski sam državljanin. Kako da preko Fine ovršim dužnika? Treba li mi za Finu osobna (izgubio sam ju)? Imam samo putovnicu.


Sukladno odredbama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kod FINA-e podnosite zahtjev za izravnu naplatu.

Formular je dostupan na mrežnim stranicama FINA-e, u njega je potrebno unijeti podatke o ovrhovoditelju, ovršeniku, presudi na kojoj svoj zahtjev temeljite i računu na koji tražite da se izvrši isplata.

Budući se kod vas radi o računu u inozemstvu, zahtjevu morate priložiti potvrdu banke iz Austrije da je račun otvoren i glasi na vaše ime. Potvrdu ćete morati prevesti po ovlaštenom tumaču za njemački jezik.

Potrebno je uplatiti i predujam FINA-i za provedbu samog postupka izravne naplate, kalkulator iznosa predujma koji će vam kreirati i nalog za uplatu dostupan je mrežnim stranicama FINA-e, a sam iznos predujma koji platite FINA će naplatiti od ovršenika i proslijediti na vaš račun zajedno s naplaćenom glavnicom i kamatama iz presude.

Ispunjenom zahtjevu potrebno je priložiti presudu s klauzulama pravomoćnosti i ovršnosti, dokaz o uplati predujma i potvrdu o računu u banci u inozemstvu. Zahtjev se predaje u poslovnici FINA-e, a može se predati i elektroničkim putem sustava e-Ovrhe