Bila sam u izvanbračnoj zajednici iz koje imamo dvoje djece koja žive sa mnom vec šest godina, ali skrbništvo je zajedničko. U drugom braku sam i imam dijete sa sadašnjim suprugom. S bivšim sam se dogovarala oko djece, posjeta i svega vezanog za njih. Međutim, sadašnji suprug i ja planiramo za Austriju gdje bi se oboje zaposlili i vodili bi djecu s nama jer tamo vidimo bolju budućnost za sve nas. Bivši suprug ne daje suglasnost da povedem djecu sa sobom iako bi ja svakom prilikom dovela djecu na viđanje. Kakva su moja prava? Kako da dobijem dozvolu?

 

Obiteljski zakon uređuje područje djetetovih osobnih prava, među kojima i promjenu prebivališta odnosno boravišta. Zastupanje u vezi s djetetovim pravima je valjano ako roditelj koji zastupa dijete ima pisanu suglasnost drugog roditelja koji ima pravo zastupati dijete. Suglasnost drugog roditelja za promjenu prebivališta odnosno boravišta djeteta nije potrebna ako preseljenje neće bitno utjecati na ostvarivanje postojećih osobnih odnosa djeteta s drugim roditeljem, pod uvjetom da je roditelj s kojim dijete stanuje pribavio suglasnost centra za socijalnu skrb. Preseljenje u Austriju svakako bi onemogućilo oca da na dosadašnji način viđa dijete, odnosno bitno bi utjecalo na ostvarivanje postojećih osobnih odnosa između oca i djeteta.

Ako ne možete pribaviti pisanu suglasnost drugog roditelja za promjenu prebivališta, možete kod suda pokrenuti izvanparnični postupak u kojem ćete zatražiti da sudska odluka zamijeni tu suglasnost, pa će sud će o tome odlučiti o najboljem interesu djeteta.