U braku sam s azilantom za kojeg više ne znam gdje je. Naime, navedena osoba me je htjela iskoristiti za papire. Kada sam ga otkrila, ispostavilo se da mu je i putovnica lažna. Predala sam zahtjev za rastavom braka i to traje već godinu dana i dva mjeseca. Nemamo djece. U međuvremenu sam morala platiti oglas u Narodnim novinama i dodijeljen mu je skrbnik koji će braniti njegova prava. Koliko to još može trajati? Ne mogu više podnijeti pomisao da to nije gotovo. Može li mi odvjetnik pomoći da se sve ubrza ili da čekam i dalje? Koji su sljedeći postupci?


Sukladno Zakonu o parničnom postupku, kada je jedna stranka odsutna i nepoznata boravišta, sud joj može, slijedom odredbe članka 84., postaviti privremenog zastupnika koji će u postupku štititi prava i interese odsutne stranke.

U Vašoj situaciji radi se upravo o takvom slučaju i budući da iz Vašeg pitanja proizlazi da nemate zajedničke djece sa suprugom, o čijem bi se uzdržavanju i skrbi trebalo raspravljati, postavljanjem privremenog zastupnika ispunjen je osnovni preduvjet za daljnji tijek postupka u kojem će sud provesti dokaz Vašim saslušanjem i, vjerujem, usvojiti tužbeni zahtjev za razvod braka bez potrebe za provođenjem drugih dokaza.

Glede Vašeg pitanja o zastupanju putem odvjetnika, osobno smatram kako je u svakom sudskom postupku uputno da stranka ima stručnog punomoćnika, odvjetnik bi vjerojatno već kroz tužbu predložio postavljanje privremenog zastupnika i na taj način Vam ubrzao cijeli postupak. Iz Vašeg pitanja zaključujem da ste sada u situaciji kada je u postupku preostalo samo provesti dokaz Vašim saslušanjem, pa Vam punomoćnik u tom dijelu možda i nije potreban, no ukoliko bi se pojavila bilo kakva dodatna postupovna pitanja ili komplikacije u postupku, moj bi savjet bio da svakako angažirate odvjetnika po svom izboru.