Kako da se u ime malodobnog sina odreknem nasljedstva (zapravo duga) koji je napravio njegov pokojni otac, a moj bivši suprug? Iako smo bili razvedeni i ja sam zakonski zastupnik našem sinu, moram tražiti sud da mi da odobrenje da se u ime djeteta odričem nasljedstva tj. duga, ali nemam lijepo mišljenje o hrvatskom pravu i pravosuđu i bojim se jer ne znam zakone.

 

Članak 101. Obiteljskog zakona propisuje da kada roditelj zastupa dijete u vezi s njegovom vrijednijom imovinom ili imovinskim pravima, u koja spada i raspolaganje nasljedstvom, mora za svoje postupanje imati sugalsnost drugog roditelja ili odobrenje suda u izvanparničnom postupku. Kako se ovdje rado o raspolaganju nasljedstvom iza pokojnog oca, tada je jasno da suglasnost za odricanje od nasljedstva možete dobiti samo temeljem odobrenja suda u izvanparničnom postupku.

Stoga je potrebno da takvu suglasnost zatražite, u svom prijedlogu obrazložite da istu tražite kako biste se u ime svoga djeteta odrekli nasljedstva iza njegova pokojnog oca te obrazložite i da obveze koje su iza oca ostale premašuju vrijednost imovine koju bi dijete eventualno naslijedilo, pa da nema životne niti bilo kakve druge logike da se nasljedstvo prihvati. Nakon što ishodite potrebnu suglasnost u ostavinskom postupku, moći ćete dati potrebno očitovanje o odricanju od nasljedstva u ime djeteta.