Sastavila sam oporuku gdje cijelo nasljedstvo nakon moje smrti pripada sinu jedincu. No, u međuvremenu je brak sina i snahe narušen, a sin je i lošeg zdravstvenog stanja. Mogu li ja nekako snahu isključiti iz oporuke da nakon sinove smrti sve ostaje unucima? Postoji li mogućnost da sinu ustupim doživotno uživanje, a da nakon njegove smrti automatski ostane sve unucima? Dakle, snahu želim isključiti iz svega što sam stekla za života i nakon sinove smrti, je li to moguće?

 

U svom pitanju ste naveli da imate sina jedinca kojeg ste oporučnim raspolaganjem imenovali svojim jedinim nasljednikom. Svojeg supruga niti u jednom dijelu pitanja ne spominjete, pa pretpostavljam da je isti preminuo ili da niste u braku odnosno izvanbračnoj zajednici.

Bitno je istaknuti da prema članku 9. Zakona o nasljeđivanju ostavitelja, to ste u ovom slučaju Vi, nasljeđuju njegov bračni drug i njegovi potomci. Kako bračnog ili izvanbračnog druga ne spominjete, a imate samo jednoga sina, oporuka Vam nije niti bila potrebna da biste se pobrinuli da Vaš sin bude Vaš jedini nasljednik. On je to i po samom Zakonu.

Jednako tako, članak 10. Zakona o nasljeđivanju propisuje da onaj dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci. Dakle, čak i u slučaju da Vi kao ostavitelj nadživite svoga sina, Vašu imovinu nasljeđuju samo Vaši unuci, ne i supruga Vašega sin.

Međutim, ukoliko Vas nadživi Vaš sin pa bilo temeljem oporučnog raspolaganja bilo temeljem Zakona cjelokupna Vaša imovine bude prenesena na njega, iza njegove smrti njega će naslijediti njegova supruga i djeca, prema već spomenutom članku 9. ZN-a.

Oporukom ne možete odrediti nasljednike svome nasljedniku, Vašem sinu (članak 44. stavak 2. ZN-a), no svoju oporuku možete modificirati na način da njome utvrdite da u slučaju da nadživite svoga sina imovinu koju ostavljate njemu nasljeđuju samo Vaši unuci, što je propisano i samim  Zakonom. Svoje oporučno raspolaganje u korist sina možete opteretiti zapisom, uvjetom ili nalogom kojim ćete osigurati da imovina koju je sin nasljedio iza Vas bude prenesena na Vaše unuke pod uvjetima koje odredite. Potrebno je naglasiti da nisu dozvoljeni uvjeti i nalozi koji su nemogući, nedopušteni ili nemoralni (protivni pravilima etike i moralnim načelima).

Jednako tako, još za svoga života možete raspolagati svojom imovinom u korist svojih unuka kroz pravne poslove za koje se odlučite (oporučno, zaključenjem ugovora i sl.).