05.09.2019.

Kako do nužnog dijela – preko ostavinske rasprave ili parnice?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Moj otac je mjesec dana prije smrti u bolnici darovnim ugovorom ostavio manji stan mojoj polusestri. Tada nisam ni znala da je u bolnici. Polusestra je stan prodala, a da nije pokrenula ni ostavinsku raspravu . Rečeno mi je da mogu ja pokrenut ostavinsku raspravu i tražit povrat dara za nužni dio za koji sam zakinuta. Pretpostavljam da je ostala i zadnja mirovina, a i devizni račun na koji je ona dobila punomoć.  Da li da pokrenem ostavinsku raspravu? Prošlo je pet mjeseci od smrti oca. Ako bi išli u parnicu za taj nužni dio, koliko to otprilike traje i mogu li to obaviti i bez odvjetnika budući da je stvar čista i jasna?

 

U svom pitanju navodite kako je otac prije smrti polusestri darovao manji stan, pa pod pretpostavkom da se stvarno radi o manjem dijelu ostavine iza pokojnog oca te da postoje i veće nekretnine koje bi iza istoga trebalo raspraviti, tada u svakom slučaju trebate pokrenuti ostavinski postupak iza pokojnog oca. Pod pretpostavkom da je gornji zaključak točan, a u skladu s odredbama Zakona o nasljeđivanju, potrebno je zatražiti da se provede uračunavanje dara koji je polusestra primila u njezin nasljedni dio. Uračunavanje se provodi na taj način da ostali nasljednici dobivaju iz ostavine odgovarajuću vrijednost, pa se tek nakon toga ostatak ostavine dijeli među svim nasljednicima.  Ako stvari i prava koja je ostavitelj imao u svojoj imovini u času smrti nisu dovoljna da bi ostali nasljednici dobili odgovarajuću vrijednost, nasljednik kojem se uračunava nije dužan vratiti im nešto od onoga što je on dobio, a pri uračunavanju vrijede odredbe o nužnom dijelu.

Ukoliko moj zaključak iz uvodnog dijela odgovora nije točan, ili ukoliko iza ostavitelja nema dovoljno imovine za namirenje ostalih nasljednika barem u njihovu nužnom dijelu, tada vam ostaje pobijanje pravnih poslova koji su do toga doveli, očevo darovanje i kupoprodaja polusestre, kako biste ostvarili svoja prava.

U svakom slučaju, a obzirom se radi o složenoj pravnoj situaciji, moja preporuka je da angažirate odvjetnika po svom izboru da vas zastupa.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .