Moj otac je mjesec dana prije smrti u bolnici darovnim ugovorom ostavio manji stan mojoj polusestri. Tada nisam ni znala da je u bolnici. Polusestra je stan prodala, a da nije pokrenula ni ostavinsku raspravu . Rečeno mi je da mogu ja pokrenut ostavinsku raspravu i tražit povrat dara za nužni dio za koji sam zakinuta. Pretpostavljam da je ostala i zadnja mirovina, a i devizni račun na koji je ona dobila punomoć.  Da li da pokrenem ostavinsku raspravu? Prošlo je pet mjeseci od smrti oca. Ako bi išli u parnicu za taj nužni dio, koliko to otprilike traje i mogu li to obaviti i bez odvjetnika budući da je stvar čista i jasna?

 

U svom pitanju navodite kako je otac prije smrti polusestri darovao manji stan, pa pod pretpostavkom da se stvarno radi o manjem dijelu ostavine iza pokojnog oca te da postoje i veće nekretnine koje bi iza istoga trebalo raspraviti, tada u svakom slučaju trebate pokrenuti ostavinski postupak iza pokojnog oca. Pod pretpostavkom da je gornji zaključak točan, a u skladu s odredbama Zakona o nasljeđivanju, potrebno je zatražiti da se provede uračunavanje dara koji je polusestra primila u njezin nasljedni dio. Uračunavanje se provodi na taj način da ostali nasljednici dobivaju iz ostavine odgovarajuću vrijednost, pa se tek nakon toga ostatak ostavine dijeli među svim nasljednicima.  Ako stvari i prava koja je ostavitelj imao u svojoj imovini u času smrti nisu dovoljna da bi ostali nasljednici dobili odgovarajuću vrijednost, nasljednik kojem se uračunava nije dužan vratiti im nešto od onoga što je on dobio, a pri uračunavanju vrijede odredbe o nužnom dijelu.

Ukoliko moj zaključak iz uvodnog dijela odgovora nije točan, ili ukoliko iza ostavitelja nema dovoljno imovine za namirenje ostalih nasljednika barem u njihovu nužnom dijelu, tada vam ostaje pobijanje pravnih poslova koji su do toga doveli, očevo darovanje i kupoprodaja polusestre, kako biste ostvarili svoja prava.

U svakom slučaju, a obzirom se radi o složenoj pravnoj situaciji, moja preporuka je da angažirate odvjetnika po svom izboru da vas zastupa.