Imam li kao majka pravo četrnaest godina nakon presude o rastavi braka kojom je određen i iznos alimentacije zakonskim putem saznati kakva su trenutna primanja oca, bez njegovog znanja?


Odredbe Obiteljskoga zakona propisuju kako je svaka odluka o visini uzdržavanja podložna promjeni ukoliko se promijene okolnosti uslijed kojih je prvi puta određena. Jedna od okolnosti svakako može biti da obveznik uzdržavanja, u Vašem slučaju otac, sada ima povećana primanja, a jednako tako je moguće i da mu se primanja smanje, da se na njegovoj strani pojave nove obveze uzdržavanja ili da samo dijete počne za sebe privređivati što bi dovelo do smanjenja ili ukidanja uzdržavanja. Vi, ali u ime Vašega djeteta kao uzdržavane osobe, imate opravdani pravni interes dobiti informaciju o visini primanja Vašega supruga odnosno o njegovu poslodavcu.

Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje možete se obratiti zahtjevom u kojem ćete napisati da ste zakonski zastupnik maloljetne osobe koja ima pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno pravo uzdržavanja od svoga oca čije ćete podatke (ime prezime, adresa, OIB ili matični broj) navesti te zatražiti da Vam se dostavi podatak je li isti zaposlen i kod kojeg poslodavca. Kao razlog zašto Vam je podatak potreban slobodno navedite radi pokretanja sudskog postupka utvrđenja uvećane obveze uzdržavanja. Uz zahtjev svakako priložite presliku sudske presude kao dokaz Vašega pravnog interesa. Od HZMO-a dobit ćete dopis u kojemu će biti naznačen poslodavac bivšega supruga. Jednako tako, zahtjevom gotovo istoga sadržaja obratite se i REGOS-u (Središnji registar osiguranika). Opet navedite Vaš opravdan pravni interes, osobne podatke bivšega supruga, razlog zašto Vam podaci trebaju, priložite presliku presude i zatražite da Vam se za razdoblje koje Vas zanima (npr. 1.1.2013. do 30.10.2014.) dostave podaci o visini primanja bivšega supruga. REGOS će Vam dostaviti podatke za traženo razdoblje u obliku tablice, iz kojih ćete vidjeti visinu primanja bivšega supruga po mjesecima te sukladno tome moći odlučiti hoćete li od suda zatražiti da povisi njegovu obvezu uzdržavanja vašega zajedničkog djeteta.

Otac neće biti obaviješten da ste Vi tražili ove podatke.