Stranke su sudski razvedene. Imaju jedno dijete koje pohađa srednju školu. Postoji pravomoćna presuda za zakonsko uzdržavanje u visini od 700 kuna. Plaćanje uzdržavanja se vrši blokadom mirovinskih primanja preko HZMO- a. Obveznik uzdržavanja odlazi na rad u inozemstvo, zasniva radni odnos i zamrzava mirovinu. Postoji opasnost da će time izbjeći plaćanje uzdržavanja. Na HZMO-u su rekli da se zamrzavanjem mirovine zamrzava i plaćanje uzdržavanje, što nije pravno i životno logično jer se time izigrava pravomoćna sudska presuda. Je li to zaista istina i ako jest, kako naplatiti uzdržavanje?


Iz Vašeg pitanja proizlazi da uzdržavanje za dijete naplaćujete prisilnim putem, ovrhom, na primanjima drugoga roditelja, mirovini. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao ovršenikov dužnik, na temelju sudskih i javnobilježničkih rješenja o ovrsi provodi ovrhu na mirovini ovršenika u skladu s odredbama Ovršnoga zakona.
U situaciji kada se ovršenik, koji je ujedno i umirovljenik, ponovno zapošljava, zasnivanjem radnoga odnosa prestaje mu isplata mirovine i samim tim ovrha koja je trenutno u tijeku postaje dalje neprovediva. O ovim promjenama ovršenikov dužnik je dužan obavijestiti sud, prema odredbama Ovršnoga zakona koje reguliraju ovrhu na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima. Ovršenikov dužnik dužan je obavijestiti sud i o novom poslodavcu ovršenika, a da je taj poslodavac u RH i da je ovrha u ovom slučaju određena na plaći, a ne na mirovini, bio bi mu dužan proslijediti i samo rješenje o ovrsi na daljnju provedbu.

U Vašem slučaju moći ćete temeljem pravomoćne sudske odluke ovrhu, a samim tim i naplatu svoga potraživanja, provesti na nekom drugom predmetu ovrhe koji propisuje ovršni zakon: nekretnine, pokretnine, novčane tražbine po računima ovršenika itd.

Jednako tako, na raspolaganju Vam je mogućnost da pravomoćnu sudsku odluku iz RH provedete i u inozemstvu.