Postoji li u Hrvatskoj mogućnost da kuhar s položenim majstorskim ispitom priprema lakša jednostavna jela u prostorima domaćina? Na primjer, prilikom održavanja rođendana u prostoru organizatora, uz namirnice kupljene u mesnici i povrće u trgovačkom centru kuhar priprema jelo u kuhinji kod organizatora? Kako to i na koji način to otvoriti i registrirati?


Ukoliko se u zadnja dva mjeseca nešto u propisima nije promijenilo, takva mogućnost ne postoji. Djelatnost kuhara je vezani obrt i prije početka rada Ured za gospodarstvo pregledava prostor u kojem ćete raditi. Svakako još provjerite u novom Zakonu o ugostiteljstvu ili u najbližem Uredu za gospodarstvo jesu li uvedene promjene koje bi Vam išle na ruku.

Osobno znam da na tržištu postoji potreba za poslovnim rješenjima kakve spominjete, pa treba dočekati da to bude integrirano u propise. Također znam da je u nekim zemljama EU ovo uobičajena praksa.

Možete se obratiti Hrvatskoj obrtničkoj komori i potaknuti ih da sa svoje strane iniciraju promjenu propisa, koji bi u mnogome išao na ruku njihovim postojećim članovima, već registriranim ugostiteljima, koji muku muče s pronalaskom radnika.