12.02.2019.

Kako registrirati djelatnost kuhanja u prostorima domaćina?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Postoji li u Hrvatskoj mogućnost da kuhar s položenim majstorskim ispitom priprema lakša jednostavna jela u prostorima domaćina? Na primjer, prilikom održavanja rođendana u prostoru organizatora, uz namirnice kupljene u mesnici i povrće u trgovačkom centru kuhar priprema jelo u kuhinji kod organizatora? Kako to i na koji način to otvoriti i registrirati?


Ukoliko se u zadnja dva mjeseca nešto u propisima nije promijenilo, takva mogućnost ne postoji. Djelatnost kuhara je vezani obrt i prije početka rada Ured za gospodarstvo pregledava prostor u kojem ćete raditi. Svakako još provjerite u novom Zakonu o ugostiteljstvu ili u najbližem Uredu za gospodarstvo jesu li uvedene promjene koje bi Vam išle na ruku.

Osobno znam da na tržištu postoji potreba za poslovnim rješenjima kakve spominjete, pa treba dočekati da to bude integrirano u propise. Također znam da je u nekim zemljama EU ovo uobičajena praksa.

Možete se obratiti Hrvatskoj obrtničkoj komori i potaknuti ih da sa svoje strane iniciraju promjenu propisa, koji bi u mnogome išao na ruku njihovim postojećim članovima, već registriranim ugostiteljima, koji muku muče s pronalaskom radnika.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .