Osoba je suvlasnik određene čestice i to je uknjiženo nakon okončanja neke pravomoćne presude još prije 15 godina. Ja nisam znala da se vodio neki postupak. Predlagatelj je isto suvlasnik čestice. Imam li pravo i, ako imam, kako tražiti uvid u cjelokupni parnični predmet kojim je osoba postala suvlasnik? Kako doći do objašnjenja na koji način je ostvareno pravo na uknjižbu te je li to postala nasljeđivanjem, kupoprodajom ili darovanjem? Kako još može netko postati suvlasnik neke nekretnine, tj. čestice? Kao zainteresirana osoba smatram da sam možda trebala biti dio tog postupka te se smatram zakinutom. Imam li pravo uvida u predmet i na koji način?

 

Kod Zemljišno-knjižnog odjela suda možete izvršiti uvid u ispravu temeljem koje je proveden upis prava vlasništva koji vas zanima, bilo da se radi o presudi, ugovoru ili kakvoj drugoj ispravi. Iz sadržaja isprave utvrdit ćete bitne okolnosti postupka ako se radi o presudi.

Ukoliko vi ili neki vaš pravni prednik niste bili stranka parničnog postupka koji vas interesira, morat ćete dokazati pravni interes za uvid u arhivski parnični spis suda. Podnesite zahtjev Parničnoj kancelariji suda za uvid u spis i s obrazloženjem svoga pravnog interesa.