U travnju 2016. godine suprugu je HRT skinuo ovrhu iz 2008. godine. Čuvam sve opomene i ovrhe, i na zastare sam dala prigovor, poslala sam Hanžekoviću i javnom bilježniku da tražim da mi dostave dokaz da je moj suprug primio javnobilježničku ovrhu i pozvala se na pristup informacijama, ali odgovor nije došao. Ne vjerujem da ne bi bili naplatili dug od 2008. godine. Naime, tada ste mogli platiti glavnicu u dogovoru s javnim bilježnikom umanjeno za neke troškove koji su pratili ovrhu, ali mi se čini kao da sad naplaćuju razliku. Kako uopće saznati informacije koje me zanimaju?


U konkretnom slučaju najprije bi trebalo utvrditi što je točno naplaćeno vašem suprugu odnosno s kojega osnova. Putem FINA-e pribavite podatak o sredstvima koja su ustegnuta s računa supruga te koji je osnov naplate kao i je li ovrhovoditelj dostavio kakav obračun uz svoj zahtjev. Na taj način doći ćete do informacije što je konkretno u ovom slučaju naplaćeno.

Od HRT-a možete zatražiti da vam se očituje o tome ima li vaš suprug ima kakvih dugovanja prema njima, u kojem iznosu i s kojeg osnova, a svome zahtjevu svakako priložite sve osobne podatke supruga te njegov OIB.

Javni bilježnik koji je donio Rješenje o ovrsi o kojem govorite bi vašem suprugu ili njegovu punomoćniku morao omogućiti uvid u spis da utvrdi kada je i na koji način izvršena dostava predmetnog Rješenja, odnosno kada je isto postalo pravomoćno i ovršno.

Ukoliko utvrdite da je vašem suprugu naplaćeno nešto što ste već podmirili ili na što ovrhovoditelj ne bi imao pravo, tada se svakako možete obratiti istome sa zahtjevom za povrat novca, a u slučaju da vam sredstva ne budu vraćena, možete ih potraživati i putem nadležnog suda.