Kako mogu saznati tko je nasljednik neke nekretnine? Kupili bismo stan u zgradi, no vlasnica koja je umrla nije se nikad udavala te nije imala djecu. Nagađa se da ima nećake koji su naslijedili stan. Postoji li neki način kako se može doći do njihovih podataka (ako se još nisu upisali na nekretninu kao vlasnici)?

 

Ostavinski postupak uređuje Zakon o nasljeđivanju, a isti u članku 180. stavak 3. propisuje da je javnost isključena u ostavinskom postupku. Kako nemate pravni interes sudjelovati u ostavinskom postupku, tako nemate pravo niti uvida u ostavinski spis iza pokojne kako biste utvrdili tko su osobe koje su pozvane na nasljedstvo niti Vam je sud odnosno javni bilježnik koji postupak vodi dužan ili ovlašten dati traženi podatak.

Podaci do kojih možete doći su je li ostavinski postupak pokrenut, kod kojeg javnog bilježnika je predmet u radu i pod kojim se poslovnim brojem vodi. Možete pokušati kontaktirati bilježnika koji postupak vodi da on, ukoliko je voljan, obavijesti nasljednike prilikom održavanja ročišta za ostavinsku raspravu da postoji Vaš interes za kupnju nekretnine koja je predmet postupka pa da na taj način pokušate stupiti u kontakt. No, moram napomenuti da to svakako nije uobičajeni način postupanja, niti spada u opisa poslova bilježnika u ostavinskom postupku.

Po okončanju ostavinskog postupka i upisu novih vlasnika u zemljišne knjige moći ćete doći do podataka koji vas zanimaju.