Roditelj su mi nezaposleni i nemaju nikakvih primanja ni uvjete za mirovinu jer žive na selu i nikada nisu ni radili u nekim tvrtkama. Kako da ih prijavim na sebe, pa da imaju barem zdravstveno?


Više je mogućnosti prema odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojima bi Vaši roditelji mogli steći pravo na zdravstveno osiguranje ako ga sada ne ostvaruju. Naglašavam da je prijava na obvezno mirovinsko osiguranje njihova obveza.

Osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, koje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti prema jednoj od osnova predviđenih Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju (kao osiguranici, članovi obitelji osiguranika, prema propisima o socijalnoj skrbi ili prema nekoj drugoj osnovi) obvezne su se osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe te su obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje. Navedene osobe prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječu pod uvjetom da su prethodno jednokratno uplatile doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci. Dakle, postoji mogućnost da za roditelje uplatite potrebne doprinose, ukoliko ne mogu pravo ostvariti na neki drugi način.

Osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koje su nesposobne za samostalan život i rad i nemaju sredstava za uzdržavanje imaju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe osnovom rješenja koje donosi ured državne uprave nadležan za poslove socijalne skrbi, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi. Pravo na obvezno zdravstveno osiguranje prema navedenoj osnovi osiguranja traje za sve vrijeme dok se ne promjene okolnosti na osnovu kojih je pravo priznato.

Kao članovi obitelji Vas kao osiguranika, Vaši roditelji mogu ostvariti status osigurane osobe ako su istovremeno ispunjeni svi sljedeći uvjeti: da su nesposobni za samostalan život i rad, da nemaju sredstava za uzdržavanje, da ih osiguranik uzdržava.

Status stječu ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po nekoj od osnova iz članka 7. Zakona o obveznom mirovinskom osiguranju te pod uvjetom da imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na sve navedeno, moja je preporuka da se javite nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sa svom dokumentacijom s kojom raspolažete za roditelje i sebe, kako biste utvrdili najjednostavniji način da steknu status osigurane osobe.