Za vrijeme jednomjesečne istrage u Remetincu oduzeto mi je dijete s posebnim potrebama. Na sudu sam oslobođena. Dijete je smješteno u udomiteljsku obitelj bez mog znanja. Sada mi ga ne žele vratiti. Što bih trebala poduzeti?


Situacija poput Vaše regulirana je odredbama Obiteljskoga zakona, Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o udomiteljstvu. Ovakve situacije nisu nikada jednostavne, osobito za Vas kao majku, no moram naglasiti da Vam mogu pružiti samo osnovnu informaciju s obzirom na navedeno u Vašem pitanju.

Postupak smještaja pokreće se na zahtjev roditelja/skrbnika djeteta ili po službenoj dužnosti u centru za socijalnu skrb prema prebivalištu djeteta. U Vašoj situaciji radi se o djetetu s posebnim potrebama za koje nesumnjivo niste mogli skrbiti za vrijeme trajanja istražnog zatvora, a prema stajalištu CSS-a, nije bila osigurana druga odgovarajuća skrb.

Smještaj djeteta realizira se samo na temelju rješenja centra za socijalnu skrb, a CSS je dužan prije smještaja pribaviti suglasnost roditelja ili odluku suda kojom se nalaže smještaj djeteta i njegovo povjeravanje na čuvanje i odgoj drugoj osobi ili ustanovi, gdje u primjenu dolazi članak 111. Obiteljskog zakona.

Centar za socijalnu skrb dužan je odmah i bez pristanka roditelja povjeriti dijete na čuvanje i odgoj drugoj osobi ili ustanovi socijalne skrbi u slučaju saznanja da su roditelji odsutni, spriječeni skrbiti o djetetu  ili zbog zdravstvenih ili drugih razloga nesposobni brinuti o djetetu, a nisu ga povjerili na čuvanje i odgoj osobi koja za to ima sposobnosti i uvjete.  Ova odluka CSS-a je privremena i može trajati najdulje 60 dana, a u međuvremenu se može osigurati potrebna sudska odluka i trajniji smještaj djeteta, osnosno stavljanje pod skrbništvo u skladu s odredbama Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o udomiteljstvu te članka 103. ObZ-a.

Centar za socijalnu skrb obavezan je brinuti da se ostvare uvjeti za što brži  povratak djetata u vlastitu obitelj  ili za njegovo posvojenje ako je to u najboljem interesu djeteta. Ako Vam se čini da CSS ne čini ništa ili dovoljno na stvaranju uvjeta za povrat djeteta, slobodni ste obratiti se CSS-u sa zahtjevom za predaju djeteta i donošenje odluke o prestanku skrbništva, a ukoliko isti smatra da to nije u interesu djeteta, predložit će sudu donošenje mjera za zaštitu dobrobiti djeteta, ako iste već nisu donesene.

Ako centar za socijalnu skrb u roku od petnaest dana od Vašega zahtjeva ne pokrene postupak pred sudom za predaju djeteta i donošenje odluke o prestanku skrbništva, možete zahtjev za predaju djeteta uputiti sudu.