Kakva prava ima biološki otac djeteta kojeg nikad nije priznao ni viđao i koje je navršilo dvije godine? Udala sam se prije rođenja djeteta za sadašnjeg supruga koji je dijete priznao kao svoje.


Da bi biološki otac djeteta ostvarivao bilo kakva prava, koja bi uključivala susrete i druženja s djetetom, ali i njegovu obvezu uzdržavanja istoga, najprije mora kroz sudski postupak dokazati činjenicu svoga očinstva.

Sukladno članku 83. Obiteljskoga zakona, muškarac koji sebe smatra ocem djeteta može tužbom osporavati očinstvo osobi koja je dijete priznala kao svoje ako istovremeno traži da se utvrdi njegovo očinstvo. Tužba se podnosi u roku od godinu dana od dana upisa priznanja očinstva u maticu rođenih. Sud u takvom slučaju najprije provodi dokaz medicinskim vještačenjem da bi utvrdio očinstvo, a ovisno o rezultatima, postupak nastavlja ili odbija tužbeni zahtjev u cijelosti. Obiteljski zakon u članku 75. propisuje i mogućnost da dijete osporava očinstvo muškarcu koji je upisan kao otac u matici rođenih, a takav postupak pred sudom može pokrenuti sve do svoje dvadeset i pete godine. Zakonske odredbe omogućuju osporavanje očinstva i majci djeteta, kao i muškarcu koji je upisan kao otac u maticu rođenih, ali s obzirom na Vaše pitanje, jasno je da Vaš suprug i Vi nemate interesa za takav postupka.