Živim s partnerom nevjenčano već deset godina. Na istoj adresi 5 godina. Stan je njegov. Naslijedio ga je kao jedini sin nakon smrti roditelja. U mirovini je. Ima sina iz prvog braka koji ne živi s nama, već u svom stanu. Nevjenčani suprug ima i kuću na moru koju je također naslijedio. Kakva su moja prava nasljeđivanja ukoliko ih uopće imam i koja bi bila da se vjenčamo? Mislim na imovinu, kao i na mirovinu.


U vašem slučaju radi se o imovini koju je partner stekao nasljeđivanjem, pa takva imovina, bez obzira na činjenicu postojanja bračne ili izvanbračne zajednice, ne predstavlja imovinu koja je stečena radom za vrijeme bračne/izvanbračne zajednice (bračnu stečevinu), već predstavlja vlastitu, zasebnu imovinu vašeg partnera. Zaključenje braka ne bi dovelo do bilo kakvih promjena po ovom pitanju.

U vezi nasljeđivanja, na temelju zakona ostavitelja nasljeđuju svi njegovi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi posvojitelji, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi djedovi i bake i njihovi potomci, i njegovi ostali preci.

Na temelju zakona ostavitelja nasljeđuje i njegov izvanbračni drug koji je u pravu nasljeđivanja izjednačen s bračnim. Izvanbračnom zajednicom u smislu ovoga Zakona smatra se životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja je trajala dulje vrijeme, a prestala ostaviteljevom smrću, pod uvjetom da su bile ispunjene pretpostavke koje se traže za valjanost braka.

Vaša zajednica s partnerom ispunjava sve potrebne preduvjete za nasljeđivanje, pa u tom slučaju partnera nasljeđujete zajedno s njegovom djecom na jednake dijelove i to je princip koji se odnosi na svu imovinu iza ostavitelja prema Zakonu o nasljeđivanju.