Knjigovođa mi je pripremio papire za kredit i poslao banci. Banka je odbila kredit i na moj upit odgovorili da po viđenom nemam radnike i imovine. Tu nastaju problemi. Kupio sam dva stroja za 150.000 kn i kamion za 80.000 kn te imao tri radnika u vrijeme dok je ona vodila knjige. Moje zahtjeve da mi da stanje inventara zadužene sirovine stalno izbjegava. Imam kopije svega predanog mada ona tvrdi da joj nisam dostavio račune. Koja su moja zakonska prava s obzirom da ona očigledno ne radi svoj posao?

 

Ako je knjigovođa Vaš djelatnik, tada možete provjeriti obavlja li svoje radne obaveze i u slučaju negativnog zaključka prekinuti ugovor o radu na propisani način, sukladno Zakonu o radu.

Ako je knjigovođa poduzetnik s kojim imate sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji na način da taj poduzetnik vodi Vaše određene poslovne knjige, tada je vjerojatno u ugovoru definirano i koje su obveze svake od ugovornih strana te kako se ugovor prekida. Za povredu ugovora postupate sukladno Zakonu o obveznim odnosima.

Za ugovorni odnos putem ugovora o djelu također se primjenjuje Zakon o obveznim odnosima, jer i tu treba postojati ugovor o suradnji.

Ako ste, međutim, troškove računovodstva smatrali nužnim zlom i angažirali ste prvu ili najjeftiniju osobu bez ikakvih ugovora uz plaćanje bez računa ili obračuna - tada samo mogu reći da mi je žao zbog situacije u kojoj ste se našli. Možete li si kako pomoći bez da samog sebe izložite riziku, znat će dobar odvjetnik.