12.12.2015.

Koji oblik poduzetništva je pogodan za internet trgovinu?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Otvorio bih trgovinu putem interneta. Kupovao bih robu kod proizvođača (uglavnom Kina) te bi zatim proizvođač proslijedio robu u SAD. Internet trgovina koja pruža usluge prodaje i skladištenja u SAD-u je Amazon. Nakon prodaje Amazon proslijeđuje novac. Trenutno sam zaposlen. Radim u Sloveniji kao dnevni migrant. Stanujem i živim u Hrvatskoj. Trgovinom bih se u početku bavio kao dodatnim poslom, a ukoliko bude isplativo, možda i kao stalnim poslom. Koji oblik posla bi bio prikladan u mojem slučaju? Obrt, j.d.o.o. ili nešto drugo?


Za ovaj poduzetnički pothvat je prikladan bilo koji oblik poduzetništva: obrt i poduzeća bilo kojeg oblika. Preporučam da dobro proučite propise o trgovini i porezima, jer u prodaji oblika poznatog kao „dropshipping“ ima puno finesa te postoji čak i mišljenje Porezne uprave o toj temi (Broj klase:410-19/14-01/507).

Što se tiče Vaše osobne pozicije u kontekstu pokretanja ovog poduzetništva, trebalo bi poznavati više podatka o statusu i namjerama, a to ionako prelazi granice ovakvog odgovora.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .