Koliko zakonski moram biti udaljen od međe da bih sadio voćke?

 

Nema konkretne zakonske odredbe koja bi propisivala udaljenost od međe na kojoj je dozvoljeno saditi stabla, odnosno nema zabrane sadnje unutar određene udaljenosti od međe. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u člancima 104. i 105. uređuje susjedske odnose u slučaju kada je stablo posađeno na međi i kada grane i korijenje stabla ili kakvog drugog raslinja prelaze među i ulaze u susjedovu nekretninu.

Stablo pripada onome iz čijeg je zemljišta izraslo deblo bez obzira gdje se nadvilo ili kamo se proteže korijenje i granje. Ukoliko je deblo stabla izraslo na samoj međi, tada je ono u suvlasništvu susjeda. Važno je napomenuti kako je vlasnik susjednog zemljišta ovlašten iz svog zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđeg stabla ili drugog raslinja, odsjeći grane koje su u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine i zadržati ih za sebe ili se služiti tim dijelom tuđeg drveta, primjerice ubirati plodove. Vaš susjed ima pravo i na naknadu štete koja nastane na njegovoj nekretnini od žila, korijenja, granja vašeg stabla, primjerice na ogradi ukoliko ista postoji.

Najjednostavnije rješenje je da se sa susjedom pokušate dogovoriti oko položaja i mjesta sadnje voćki pa na taj način izbjegnete buduće nesporazume.