Stric koji ima 80 godina prodaje kuću iako ima ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim nećakom. Upisana  je zabilježba u zemljišnim knjigama da kuća nakon smrti strica pripadne njegovom nećaku. Nećak se slaže da se kuća proda jer on raspolaže s tekućim računom svoga strica, tako da bi on raspolagao s novcem od prodaje kuće. Nakon prodaje kuće stric bi otišao živjeti kod svog nećaka. Oni ne žele raskidati ugovor o doživotnom uzdržavanju i skinuti zabilježbu ili napraviti novi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju pa da onda nećak proda kuću. Smatraju da je dovoljno da nećak bude supotpisnik kupoprodajnong ugovora. Ako kupim tu kuću, mogu li se upisati u zemljišne knjige kao vlasnik i da li se zabilježba onda skida iz ZK ili i dalje ostaje? Koliko je sigurno kupiti tu kuću ako postoji zabilježba o doživotnom uzdržavanju u ZK?


Sukladno Zakonu o zemljišnim knjigama, zabilježba je upis kojim se čine vidljivim mjerodavne okolnosti za koje je zakonom određeno da ih se može zabilježiti u zemljišnim knjigama. Učinak zabilježbe postojanja nekog ugovora je takav da on ne sprječava vašu uknjižbu prava vlasništva, međutim ukoliko bi se nakon smrti strica (susjeda) u zemljišne knjige predao prijedlog za uknjižbu prava vlasništva nećaka, temeljem dokaza o smrti te pozivom na ugovor koji je priložen uz zabilježbu, tada bi došlo do upisa prava vlasništva u korist nećaka.

Okolnosti u vezi nekretnine koju kupujete potrebno je detaljno opisati u samom kupoprodajnom ugovoru, dakle, navesti postojanje ugovora o doživotnom uzdržavanju, činjenicu da je isti zabilježen u zemljišnim knjigama, svakako naglasiti da nećak daje svoju suglasnost za kupoprodaju te da ju potvrđuje supotpisom ugovora, kao i unijeti odredbu kojom vas uz ovlaštenje na uknjižbu prava vlasništva stric i nećak ovlašćuju na brisanje zabilježbe iz zemljišnih knjiga. Ukoliko se provede brisanje zabilježbe i vaš upis prava vlasništva, tada nekakav kasniji prijedlog za upis prava vlasništva nećaka ne bi bio proveden u zemljišnim knjigama.