10.10.2014.

Koliku alimentaciju mogu tražiti?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Suprug i ja smo pred sporazumnim razvodom. Živim s dvoje djece od 9 i 14 godina u njegovoj kući. Zajedno smo je uredili. Zaposlena sam i primam prosječnu plaću. On zarađuje više od 8.000 kn mjesečno, nema kredit. S djecom bih otišla u podstanarstvo. Koliku alimentaciju mogu tražiti?


Ukoliko je postupak razvoda braka pokrenut nakon 01. rujna 2014. godine, tada se na njega primjenjuju odredbe Obiteljskog zakona (Narodne novine 75/14 i 83/14). Slijedom navedenoga, Vi kao osoba koja ostvaruje prosječnu plaću u RH nećete imati pravo na uzdržavanje od bivšega supruga, jer ostvarujete dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje (članak 295. ObZ-a).

S druge strane, oba roditelja imaju obvezu uzdržavanja svoje djece. Kako u svom pitanju navodite da će djeca prema dogovoru sa suprugom biti povjerena Vama na skrb, svoju obvezu uzdržavanja djece izvršavate kroz svakodnevnu skrb o djeci, a Vaš suprug će to činiti pridonoseći materijalno. Članak 314. ObZ-a propisuje minimalne iznose za uzdržavanje djeteta, a koje za dijete od 7 do 12 godina iznose 20%, a za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće u RH. Ovo su minimalni iznosi koji, ovisno o imovinskom stanju roditelja kojemu se utvrđuje obveza uzdržavanja, mogu biti i veći, a samo iznimno (članak 314. stavak 3. ObZ-a) manji od navedenoga. Osim o imovinskim prilikama roditelja kojemu se utvđuje obveza uzdržavanja, visina istoga može ovisiti i o određenim posebnim i povećanim potrebama djeteta, a koje se utvrđuju od slučaja do slučaja.
Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .