Suprug i ja smo pred sporazumnim razvodom. Živim s dvoje djece od 9 i 14 godina u njegovoj kući. Zajedno smo je uredili. Zaposlena sam i primam prosječnu plaću. On zarađuje više od 8.000 kn mjesečno, nema kredit. S djecom bih otišla u podstanarstvo. Koliku alimentaciju mogu tražiti?


Ukoliko je postupak razvoda braka pokrenut nakon 01. rujna 2014. godine, tada se na njega primjenjuju odredbe Obiteljskog zakona (Narodne novine 75/14 i 83/14). Slijedom navedenoga, Vi kao osoba koja ostvaruje prosječnu plaću u RH nećete imati pravo na uzdržavanje od bivšega supruga, jer ostvarujete dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje (članak 295. ObZ-a).

S druge strane, oba roditelja imaju obvezu uzdržavanja svoje djece. Kako u svom pitanju navodite da će djeca prema dogovoru sa suprugom biti povjerena Vama na skrb, svoju obvezu uzdržavanja djece izvršavate kroz svakodnevnu skrb o djeci, a Vaš suprug će to činiti pridonoseći materijalno. Članak 314. ObZ-a propisuje minimalne iznose za uzdržavanje djeteta, a koje za dijete od 7 do 12 godina iznose 20%, a za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće u RH. Ovo su minimalni iznosi koji, ovisno o imovinskom stanju roditelja kojemu se utvrđuje obveza uzdržavanja, mogu biti i veći, a samo iznimno (članak 314. stavak 3. ObZ-a) manji od navedenoga. Osim o imovinskim prilikama roditelja kojemu se utvđuje obveza uzdržavanja, visina istoga može ovisiti i o određenim posebnim i povećanim potrebama djeteta, a koje se utvrđuju od slučaja do slučaja.