Kakve su mogućnosti korištenja platforme Patreon u Hrvatskoj? Riječ je o platformi koja omogućuje da umjetnici, glazbenici i ostali kreiraju svoj sadržaj gdje veći broj ljudi donira manje sume novaca kao potporu. Na kraju mjeseca ta se suma kompletira i isplaćuje autoru umjetničkog djela. Platforma koristi Paypal i automatski naplaćuje VAT kupcu, a autor riješava svoj porez na dohodak.

 

Iz pitanja nije jasno tko su kupci Vaših djela: platforma ili pojedinci, a nije jasno niti je li djelo umnoživo ili jedinstveno niti kako se dostavlja kupcu. Iz svih tih razloga nisam u mogućnosti detaljnije odgovoriti.

Kao državljan Hrvatske, nećete morati brinuti samo o porezu na dohodak, već i o doprinosima. Sve zajedno morat ćete osobno prijaviti putem JOPPD obrasca, po isteku mjeseca u kojem ste ostvarili primitak od autorskog ili drugog djela.

To možete kao građanin na taj način rješavati, a ukoliko registrirate dopunsku djelatnost ili obrt - postupat ćete kao svi ostali poduzetnici, o čemu Vam je dostupan niz tekstova u rubrici Poduzetnik i ostalima na portalu Burza.com.hr.