Krekere je 1792. godine izumio jedan američki pekar, a kako su zbog dugotrajnosti bili omiljeni među mornarima, u početku su ih zvali i mornarskim keksima

 




Krekeri su mnogima jedna od omiljenih slanih grickalica. Iako se mogu kupiti svuda, one koje sami napravite imat će posebnu draž.

Krekere je 1792. godine izumio jedan američki pekar, a kako su zbog dugotrajnosti bili omiljeni među mornarima, u početku su ih zvali i mornarskim keksima.

Ovi slani hrskavi kolačići tradicionalno se rade od pšeničnog brašna, vode i soli koji se umijese u tijesto. Za posebnu aromu u tijesto se mogu dodati ribani sirevi, špinat, gljive, slanina, razne sjemenke, usitnjeni orašasti plodovi te začini.

Da bi krekeri bili što hrskaviji, tijesto treba ostaviti u hladnjaku barem pola sata. Prije pečenja možete ih izbušiti vilicom i premazati žumanjkom kako bi dobili lijepu zlatnu boju. Osim u tijesto, začine ili sjemenke, možete staviti i na površinu krekera.

Krekeri se najčešće poslužuju kao predjelo, uz razne namaze i sireve. U ovo blagdansko vrijeme ih možete izrezati u nekom prigodnom obliku.

 

SASTOJCI:

200 g glatkog brašna

50 g naribanog parmezana

2 žlice sjeckanog ružmarina

pola žličice soli

malo papra

100 g maslaca

malo vode

 


PRIPREMA:

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, najlakše je sve povezati u multipraktiku i još dodatno malo premijesiti na radnoj ploči. Po potrebi dodati malo, svega par kapi vode da se tijesto umijesi.

Zamotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 30 minuta.

Tijesto razvaljati, rezati nožem ili s kalupom izrezati krugove ili oblik po želji. Po želji utisnuti listić ružmarina.

Peći na 180C 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

 

Dobar tek!