Krom kao mikroelement unosimo hranom i dnevna doza koja se preporučuje je od 20 do 200 mikrograma


Na početku, podsjetimo se osnovne podjele prehrambenih nutrijenata.
Tu spadaju: proteini, ugljikohidrati, masnoće, minerali, vitamini, mikroelementi ili oligoelementi.
Danas ćemo govoriti o kromu kao predstavniku grupe mikroelemenata. Opće pravilo kod mikroelemenata je da ih ima srazmjerno malo u organizmu, ali u isto vrijeme sudjeluju u bitnim metaboličkim procesima. Jednom riječju, bez njih nema normalnog funkcioniranja organizma.
Krom je esencijalni mineral kojemu je osnovna funkcija u metabolizmu ugljikohidrata i masnoća.
Krom kao mikroelement unosimo hranom i dnevna doza koja se preporučuje je od 20 do 200 mikrograma. Svakako da je doza individualna. Odmah treba reći da nije preporučljivo da na svoju ruku, bez konzultacija s liječnikom uzimamo veće količine kroma. Ako ga uzimamo u dozama od 1.000 mikrograma dnevno, postoji realna opasnost od toksične funkcije na bubrege i jetru.
Rekli smo da krom pomaže kvalitetni metabolizam ugljikohidrata i masnoća. Želimo li to pojednostaviti, onda ćemo reći da krom pomaže kod održavanja niza vitalnih funkcija u organizmu, a to su:
- održavanje kvaliteta i funkcije kardiovaskularnog sustava
- održavanje stabilnije razine šećera u krvi
- stabilizacija tjelesne težine
- održavanje razina kolesterola i triglicerida (povećava razinu "dobrog" kolesterola i smanjuje razinu "lošeg" kolesterola).

Vrlo važno je naglasiti da ako imate povišenu razinu kolesterola i triglicerida i/ili šećernu bolest, treba svakako pomisliti i nedostatak kroma u organizmu kao mogući uzrok.

Kao i kod drugih stanja, najbolje je da i krom u organizam unosimo putem zdrave prehrane. Kroma najviše ima u sljedećim namirnicama: cjelovite žitarice, krumpir, mahunarke, zeleno lisnato povrće, pivski kvasac.

U slučaju kada nismo u mogućnosti hranom unositi dovoljne količine kroma, trebamo isti nadomjestiti uzimanjem dodataka hrani. Ponavljam da je potrebno da se konzultirate s liječnikom koja dnevna doza odgovara samo vama.
Želja ovog priloga je da vas podsjetimo da je za održavanje zdravlja potrebno voditi računa o pravilnom unosu i mikroelemenata u prehrani. Današnji način života i prehrane često dovode do toga da tih mikroelemenata nemamo dovoljno, a s vremenom postaje uzrok niza zdravstvenih problema.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]