Dvije trećine masnoća u indijskom oraščiću su nezasićene masne kiseline. Čak 75% tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca



Indijski oraščići potječu iz Brazila, ali se danas najviše proizvode u Indiji. Unatoč orašastom imenu, indijski oraščić zapravo i nije orašasti plod, nego sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha.

Indijski oraščić nije samo fina, nego hranjiva i zdrava namirnica, koju vrijedi redovito konzumirati zbog dobrobiti za zdravlje.

Među svim orašastim plodovima ovi oraščići imaju najviši postotak šećera, a manji postotak dijetalnih vlakana. Međutim, puni su vitamina, minerala i antioksidativnih spojeva, kao i nezasićenih masnih kiselina te proteina. 

Dvije trećine masnoća u indijskom oraščiću su nezasićene masne kiseline. Čak 75% tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.  

Također, zbog minerala bakra i magnezija, indijski oraščići važni su za održavanje zdravlja kostiju. Manjak bakra se može povezati s razvojem osteoporoze i manjom gustoćom kostiju. Magnezij pomaže kod apsorpcije kalcija u kosti. Indijski oraščići sadrže i pigmente lutein i zeaksantin, koji pomažu u održavanju zdravlja očiju.

Indijske oraščiće je najbolje konzumirati sirove, kao zdravu grickalicu, a možete ih dodati i u salate, smoothie, deserte, namaze i razna jela od povrća.

Za ove savršene kokos kuglice potrebna su vam samo tri sastojka i 15-ak minuta vremena.

Od ovih sastojaka dobila sam 30-ak kuglica.

 


SASTOJCI:

  • 1 šalica namočenih indijskih oraščića
  • 1 šalica kokosovih mrvica + za uvaljati kuglice
  • 4 žlice meda ili nekog drugog sladila



PRIPREMA:

Sve sastojke ubaciti u blender i blendati dok se sve ne poveže. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokos mrvice.