Kuhinjska sol? Što tu imamo govoriti? Sve se zna. Kupujemo je u dućanu i stavljamo u hranu. No, je li to baš tako?

Prvo trebamo znati da su osnovni elementi u soli natrij i klor (u obliku iona ). Ovi minerali sudjeluju u vrlo važnim i složenim mehanizmima. Bez kuhinjske soli nema života. Današnji problem je u tome što zlorabimo unošenje kuhinjske soli u organizam i izazivamo teške posljedice za naše zdravlje.

Odmah treba naglasiti da je preporučena dnevna doza unosa soli 5-6 grama. Prema raspoloživim podacima, u Hrvatskoj je danas dnevna konzumacija soli preko 15 g . To je osnovni problem. To uzrokuje niz zdravstvenih problema. U prvom redu to je povećan krvni tlak koji sekundarno uzrokuje probleme kardiovaskularnog sustava te probleme s moždanim udarima. Pored toga uzrokuje i probleme s bubrežnom funkcijom i osteoporozom. Danas je, to je poznato, problem osteoporoze sve više prisutan kod žena, a i muškaraca.

Poruka je vrlo jasna i jednostavna: smanjimo unos soli u organizam.

Evo nekoliko pokazatelja koji će nam olakšati kontrolu uzimanja soli. Treba smanjiti unos industrijski pripremljene hrane. Treba znati da 1 kilogram kruha sadrži upravo 5 grama soli. Slani kikiriki, juhe iz vrećica, kukuruzne pahuljice, umaci, tvrdi sirevi, mesne mješavine i slično su namirnice koje u sebi sadržavaju velike količine soli. Pokrenuta je inicijativa u EU i Hrvatskoj da se smanje količine soli u prehrambenim proizvodima.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]