Zeleni, nedozreli plodovi oraha, čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula beru se u mjesecu lipnju, najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju

 

Idealno je vrijeme za branje mladih oraha i pripremu likera. Liker od oraha ili orahovac se jednostavno i brzo priprema te je izuzetno aromatičan i fin.

Zeleni, nedozreli plodovi oraha, čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula beru se u mjesecu lipnju, najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju.

Mladi zeleni plodovi oraha bogati su vitaminom C i jodom.

Ovaj prirodni liker se u narodnoj medicine koristi kao lijek za probavne i želučane tegobe, anemiju, idealan je za podizanje imuniteta, ali i kao lijek za štitnjaču.

 

SASTOJCI:

  • 10-ak mladih oraha
  • 1 limun
  • 1 manji komad korijena đumbira
  • 2 štapića cimeta
  • 10-ak klinčića
  • 400 g šećera (ili još bolje meda)
  • 2 vanil šećera
  • 1 l rakije komovice

 

PRIPREMA:

Orahe oprati i narezati na polovice. Limun oprati i narezati na ploške. Đumbir oguliti i narezati na manje komadiće.

Sve sastojke staviti u čistu staklenku i dobro začepiti. Ostaviti na suncu mjesec dana.

Povremeno promiješati/protresti kako bi se svi sastojci povezali.

Gotov liker procijediti i uliti u čistu bocu. Čuvati na hladnom i mračnom mijestu.

Uzdravlje!