Zeleni, nedozreli plodovi oraha, čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula beru se u mjesecu lipnju, najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju
Idealno je vrijeme za branje mladih oraha i pripremu likera. Liker od oraha ili orahovac se jednostavno i brzo priprema te je izuzetno aromatičan i fin.
Zeleni, nedozreli plodovi oraha, čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula beru se u mjesecu lipnju, najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju.
Mladi zeleni plodovi oraha bogati su vitaminom C i jodom.
Ovaj prirodni liker se u narodnoj medicine koristi kao lijek za probavne i želučane tegobe, anemiju, idealan je za podizanje imuniteta, ali i kao lijek za štitnjaču.
SASTOJCI:
- 10-ak mladih oraha
- 1 limun
- 1 manji komad korijena đumbira
- 2 štapića cimeta
- 10-ak klinčića
- 400 g šećera (ili još bolje meda)
- 2 vanil šećera
- 1 l rakije komovice
PRIPREMA:
Orahe oprati i narezati na polovice. Limun oprati i narezati na ploške. Đumbir oguliti i narezati na manje komadiće.
Sve sastojke staviti u čistu staklenku i dobro začepiti. Ostaviti na suncu mjesec dana.
Povremeno promiješati/protresti kako bi se svi sastojci povezali.
Gotov liker procijediti i uliti u čistu bocu. Čuvati na hladnom i mračnom mijestu.
Uzdravlje!