Jedna od omiljenih slastica u blagdansko vrijeme su linzeri, prhki kolačići koji se tope u ustima.
Dva prhka kolačića bogata maslacem, povezana s marmeladom i s rupicom u sredini čine neodoljivi spoj, te su često neizostavni dio svakog svečanog stola, bilo da je riječ o vjenčanju, Božiću, Novoj godini… Zanimljivo je da su linzeri kakve danas poznajemo nastali sasvim slučajno od recepta za tortu. Linzer torta osmišljena je davne 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribiza. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksi, koji su radi manje veličine bili praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug koji je predstavljao tzv. oko Linzera.
Priprema Linzera je jednostavna i zabavna te je poželjno da uključite i najmanje u izradu i izrezivanje keksića kalupima.
Od ovih sastojaka dobije se oko 30-40 keksića.
SASTOJCI:
- 300 g glatkog brašna
- 60 g gustina
- 90 g šećera u prahu
- 210 g maslaca
- 60 g mljevenih oraha
- 4 žumanjka
- marmelada po želji (šljiva, šipak, marelica)
- šećer u prahu za uvaljati gotove kekse
PRIPREMA:
Od brašna, gustina, šećera, maslaca, oraha i žumanjaka zamijesiti glatko tijesto, ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta. Zagrijati pećnicu na 180C. Tijesto razvaljati na 3 mm debljinje.
Kalupima po želji (srce, zvijezda, krug, cvijet..) izrezati tijesto, svakom drugom napraviti rupicu u sredini.
Keksiće poslagati na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći ih 10-12 minuta na 180C.
Pečene keksiće uvaljati u šećer u prahu. Donji keks premazati marmeladom i preklopiti pripadajućom polovicom.
U slast!