Jedna od omiljenih slastica u blagdansko vrijeme su linzeri, prhki kolačići koji se tope u ustima.

Dva prhka kolačića bogata maslacem, povezana s marmeladom i s rupicom u sredini čine neodoljivi spoj, te su često neizostavni dio svakog svečanog stola, bilo da je riječ o vjenčanju, Božiću, Novoj godini… Zanimljivo je da su linzeri kakve danas poznajemo nastali sasvim slučajno od recepta za tortu. Linzer torta osmišljena je  davne 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribiza. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksi, koji su radi manje veličine bili praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug koji je predstavljao tzv. oko Linzera.

Priprema Linzera je jednostavna i zabavna te je poželjno da uključite i najmanje u izradu i izrezivanje keksića kalupima.

 


Od ovih sastojaka dobije se oko 30-40 keksića.

 

SASTOJCI:

  • 300 g glatkog brašna
  • 60 g gustina
  • 90 g šećera u prahu
  • 210 g maslaca
  • 60 g mljevenih oraha
  • 4 žumanjka
  • marmelada po želji (šljiva, šipak, marelica)
  • šećer u prahu za uvaljati gotove kekse

 

PRIPREMA:

Od brašna, gustina, šećera, maslaca, oraha i žumanjaka zamijesiti glatko tijesto, ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta. Zagrijati pećnicu na 180C. Tijesto razvaljati na 3 mm debljinje.

Kalupima po želji (srce, zvijezda, krug, cvijet..) izrezati tijesto, svakom drugom napraviti rupicu u sredini.

Keksiće poslagati na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći ih 10-12 minuta na 180C.

Pečene keksiće uvaljati u šećer u prahu. Donji keks premazati marmeladom i preklopiti pripadajućom polovicom.

U slast!