Nakon smrti mog oca 2004. Godine, majka se na ostavinskoj raspravi odrekla nasljedstva (kuće, šume, zemljišta, livada..),  svega što je otac imao iz rodnog kraja. On je imao braću i svatko je dobio svoj dio. Brat i ja smo tad bili maloljetni i nismo sigurni je li se majka odrekla i za nas. Ako je, kako ja mogu vratiti svoj dio koji sam mogla naslijediti?



U situaciji koju opisujete u svom pitanju najprije biste trebali izvršiti uvid u ostavinski spis iza Vašeg oca, a koji se nalazi kod nadležnog suda koji je i vodio ostavinski postupak, odnosno na području kojeg suda se nalazi javni bilježnik koji je proveo postupak. Jedino tako sa sigurnošću možete utvrditi koje je radnje u postupku Vaša majka poduzela u svoje, a koje eventualno u Vaše ime.

Važno je odmah na početku napraviti jasnu distinkciju između Vaše majke, brata i Vas. Svi zajedno nasljednici ste prvog nasljednog reda i svatko od Vas je nasljednik iza Vašeg pokojnog oca u ostavinskom postupku koji je iza njega vođen. Svaki nasljednik daje posebnu nasljedničku izjavu. Sukladno odredbama Zakona o nasljeđivanju nasljednik se može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom ispravom ili izjavom danom na zapisnik pred sudom do donošenja prvostupanjske odluke, odnosno do donošenja rješenja o nasljeđivanju. Odricanje vrijedi i za potomke one osobe koja se odrekla, osim ako odricatelj nije izričito izjavio da se odriče u samo u svoje ime.

Da bi se odricatelj odrekao i u ime svojih maloljetnih potomaka nije mu potrebna suglasnost/odobrenje tijela nadležnog za poslove skrbništva.

Dakle, Vaša majka mogla se odreći svog nasljednog dijela ostavine iza Vašeg oca, 1/3 ostavine. Za takvo odricanje i u Vaše ime nije joj bilo potrebno bilo kakvo odobrenje ili suglasnost. U tom slučaju u vezi tog dijela ostavine na nasljedstvo bi bili pozvani nasljednici drugih nasljednih redova.

Međutim, Vašeg nasljednog dijela i onog Vašeg brata nije se majka mogla odreći bez odobrenja centra za socijalnu skrb. Obiteljski zakon koji je bio na snazi 2004. godine propisivao je u članku 261. stavak 1. da je  odobrenje centra za socijalnu skrb potrebno  i za poduzimanje postupovnih radnji pred sudom ili drugim državnim tijelom kojima se raspolaže imovinom maloljetnog djeteta.

Opisane postupovne radnje uključuju nasljedničke izjave ili odricanje od nasljedstva. Ako se vaša majka odrekla nasljedstva i u Vaše ime te imala za to potrebnu suglasnost centra tada su ispunjeni svi zakonski uvjeti za valjano odricanje i ono je neopozivo. Ako je takva izjava dana bez ObZ-om propisanog odobrenja tada je takva izjava dana protivno zakonskoj odredbi koja izravno uređuje to pitanje i takvo raspolaganje Vaše majke je ništetno i može biti utvrđeno takvim kroz sudski postupak.