Ako uzmemo da su kao uzrok smrti u svijetu i u Hrvatskoj još uvijek na prvom mjestu problemi sa srčanim i vaskularnim bolestima, onda je jasna važnost potrebe smanjenja unosa soli u organizam
Nastavljamo priču o kuhinjskoj soli i njenoj štetnosti po zdravlje ako se unosi u količini većoj od preporučene doze dnevno.
Osnovni rizici za naše zdravlje kada je u pitanju pretjerano unošenje kuhinjske soli su sljedeći:
- povišeni krvni tlak, koji je jedan od glavnih uzroka nastanka mnogih i po život opasnih stanja,
- povećan rizik od nastanka moždanog udara
- nastanak bubrežnih bolesti
- evidentan rast oboljenja srčano-žilnog sustava
- povećan unos soli povećava i mogućnost nastanka kamenaca u urinarnom sustavu
- poremećaj tjelesne težine, prvenstveno povećanje iste
- povećanim rizik od osteoporoze
- prema nekim autorima prekomjerni unos soli u organizam je jedan od uzroka nastanka karcinoma, posebice probavnog sustava
Ako uzmemo da su kao uzrok smrti u svijetu i u Hrvatskoj još uvijek na prvom mjestu problemi sa srčanim i vaskularnim bolestima, onda je jasna važnost potrebe smanjenja unosa soli u organizam. Tu još dodajmo i sve veći problem pretilosti, posebice djece, u Hrvatskoj, problem osteoporoze, moždanih udara i drugih oboljenja koja su direktno i indirektno vezana za povišeni unos kuhinjske soli.
Nastavit ćemo s nekim krivim stavovima koji traju već godinama i koja su sastavni dio naše kulinarske i ostale kulture.
- „Ne dosoljavam hranu, a to znači da ne unosim previše soli u organizam.“
Na žalost, ovo nije točno jer u današnje doba u kupovnim namirnicama ima jako puno soli. To su na prvom mjestu pekarski proizvodi, pa proizvodi od mesa i dodaci prehrani.
- „Osim kuhinjske soli, danas postoje bolje, zdravije soli.“
Sol je sol i pojedine manje razlike nisu bitne za današnji prekomjerni unos soli.
- „Imam normalan krvni tlak pa ne moram paziti na količinu unosa soli u organizam.“
Rekli smo na što sve sol utječe, prema tome i kod pacijenata s normalnim krvnim tlakom treba paziti na unos soli kao važan preventivni čimbenik očuvanja zdravlja.
- „Kod djece ne treba paziti na prekomjerni unos soli.“
Baš naprotiv, jer kod djece koja su u dobu rasta i specifičnog metabolizma, normalni unos soli je jedan od vrlo bitnih elemenata normalnog razvoja.
- „Onaj koji ne uzima puno soli smanjuje količinu joda potrebnu za normalan rad štitnjače.“
S preporučenom količinom unosa soli (6 grama) i raznovrsnom prehranom organizam će dobiti dovoljnu količinu joda za normalan rad štitnjače.
Sljedeći put govorit ćemo što treba činiti da se smanji unos soli u organizam, pa samim time i komplikacije koje nastaju od toga.
Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]