Ako uzmemo da su kao uzrok smrti u svijetu i u Hrvatskoj  još uvijek na prvom mjestu problemi sa srčanim i vaskularnim bolestima, onda je jasna važnost potrebe smanjenja unosa soli u organizam

 

Nastavljamo priču o kuhinjskoj soli i njenoj štetnosti po zdravlje ako se unosi u količini većoj od preporučene doze dnevno.

Osnovni rizici za naše zdravlje kada je u pitanju pretjerano unošenje kuhinjske soli su sljedeći:

  • povišeni krvni tlak, koji je jedan od glavnih uzroka nastanka mnogih i po život opasnih stanja,
  • povećan  rizik od nastanka moždanog udara
  • nastanak bubrežnih bolesti
  • evidentan rast oboljenja srčano-žilnog sustava
  • povećan unos soli povećava i mogućnost nastanka kamenaca u urinarnom sustavu
  • poremećaj tjelesne težine, prvenstveno povećanje iste
  • povećanim rizik od osteoporoze
  • prema nekim autorima prekomjerni unos soli u organizam je jedan od uzroka nastanka karcinoma, posebice probavnog sustava

 

Ako uzmemo da su kao uzrok smrti u svijetu i u Hrvatskoj  još uvijek na prvom mjestu problemi sa srčanim i vaskularnim bolestima, onda je jasna važnost potrebe smanjenja unosa soli u organizam. Tu još dodajmo i sve veći problem pretilosti, posebice djece, u Hrvatskoj, problem osteoporoze, moždanih udara i drugih oboljenja koja su direktno i indirektno vezana za povišeni unos kuhinjske soli.

Nastavit ćemo s nekim krivim stavovima  koji traju već godinama i koja su sastavni dio naše kulinarske i ostale kulture.

 

  1. „Ne dosoljavam hranu, a to znači da ne unosim previše soli u organizam.“

Na žalost, ovo nije točno jer u današnje doba u kupovnim namirnicama ima jako puno soli. To su na prvom mjestu pekarski proizvodi, pa proizvodi od mesa i dodaci prehrani.

  1. „Osim kuhinjske soli, danas postoje bolje, zdravije soli.“

Sol je sol i pojedine manje razlike nisu bitne za današnji prekomjerni unos soli.

  1. „Imam normalan krvni tlak pa ne moram paziti na količinu unosa soli u organizam.“

Rekli smo na što sve sol utječe, prema tome i kod pacijenata s normalnim krvnim tlakom treba paziti na unos soli kao važan preventivni čimbenik očuvanja zdravlja.

  1. „Kod djece ne treba paziti na prekomjerni unos soli.“

Baš naprotiv, jer kod djece koja su u dobu rasta i specifičnog metabolizma, normalni unos soli je jedan od vrlo bitnih elemenata normalnog razvoja.

  1. „Onaj koji ne uzima puno soli smanjuje količinu joda potrebnu za normalan rad štitnjače.“

S preporučenom količinom unosa soli (6 grama) i raznovrsnom  prehranom organizam će dobiti dovoljnu količinu joda za normalan rad štitnjače.

 

Sljedeći put govorit ćemo što treba činiti da se smanji unos soli u organizam, pa samim time i komplikacije koje nastaju od toga.

 
Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]