Ovaj zeleni prah možemo dodati u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu, kolače i brojne slastice, ali i u slana jela poput variva, umaka i preljeva

 

Matcha prah je oblik zelenog čaja koji se koristi u Kini i Japanu već stoljećima. 

Njegova popularnost kontinuirano  raste diljem svijeta jer daje dugotrajniji osjećaj energije, uz to je snažan antioksidans, potiče metabolizam, regulira hormone i uravnotežuje raspoloženje.

Priprema se od biljke Camelia sinensis, kao i ostale vrste zelenog i crnog čaja.Dva tjedna prije žetve, poljoprivrednici postavljaju „sjenila“ oko biljaka, ostavljajući ih gotovo u mraku. Nakon žetve, listovi čaja se pare, suše i peku u zagrijanim pećima oko 20 minuta. Poljoprivrednici potom uklanjaju stabljike, grančice i ostale dijelove koji nisu potrebni i od listova rade prah. Dakle, matcha prah nastaje od samljevenih listova zelenog čaja te je puno jači od uobičajenog čaja.

Matcha čaj ima brojna ljekovita svojstva. Sadrži puno antioksidansa koji štite stanice od oštećenja, ubrzava metabolizam, smiruje um i opušta tijelo, bogat je vlaknima, klorofilom i vitaminima, podiže raspoloženje i može pojačati koncentraciju, bogat je vitaminom C, selenom, kromom, cinkom i magnezijem, trenutno smanjuje kolesterol i šećer u krvi.

Matcha zeleni čaj je sjajna alternativa kavi jer ne stvara osjećaj nervoze, a podiže raspoloženje.

Tradicionalno se matcha čaj razmuti posebnom četkicom od bambusa u malo vruće (ali ne kipuće) vode dok ne nestanu sve grudice i stvori se pjena. Po želji u čaj možete dodati mlijeko, med, cimet, kokosovo ulje ili neki drugi dodatak.

Ovaj zeleni prah možemo dodati u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu, kolače i brojne slastice, ali i u slana jela poput variva, umaka i preljeva.

 


SASTOJCI:

TIJESTO:

- 470 g glatkog brašna

- 60 g šećera

- 240 ml mlijeka

- 60 g maslaca

- 1 suhi kvasac

- 10 g matcha praha

- prstohvat soli


NADJEV:

- 50 g maka

- 20 g šećera

- 20 g maslaca

- po potrebi 2-3 žlice mlijeka



 

PRIPREMA:

U posudi promiješati brašno, kvasac, šećer, sol i matcha prah. Otopiti maslac i zagrijati mlijeko pa ih dodati u suhe sastojke i zamijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu dok se ne digne. U međuvremenu napravite nadjev. Otopiti maslac i promiješati ga s makom i šećerom. Ukoliko je presuho, dodati malo mlijeka.

Kada se tijesto diglo, premijesiti ga i razvaljati u pravokutnik. Namazati nadjev po cijelom tijestu pa ga zarolati i rezati rolice. Rolice poslagati na lim ili kalup za pečenje i ostaviti ih da se dižu jos 10-ak minuta.

Zagrijati pećnicu na 180°C. Rolice peći na 180°C 20 do 25 minuta. Gotove rolice možete premazati otopljenim maslacom.