04.11.2019.

Mogu li biti direktor dviju tvrtki – u Hrvatskoj i Njemačkoj?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Može li direktor firme ( j.d.o.o. ) otvoriti novu firmu u Njemačkoj uz postojeću u Hrvatskoj? Ako može, koja je procedura za doprinose? Da li sve ostaje u Hrvatskoj kao do sada ili ima nekih promjena? Ako se u Njemačkoj prijavi, je li nužno da se kod nas odjavi ili može biti direktor u dvije države?

 

Svatko može imati udjele u nebrojeno društava u Hrvatskoj i inozemstvu. U Hrvatskoj nema zapreke da osoba bude direktor poduzeća ukoliko je istovremeno direktor drugog poduzeća u RH ili inozemstvu. Za poslovanje poduzeća u Njemačkoj primjenjuju se propisi te države, pa se obratite stručnom savjetniku u toj državi.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .