Je li moguće dobiti lokacijsku dozvolu za objekt gdje je u prostornom planu definirano da mora postojati mogućnost spajanja na javnu kanalizaciju, a javna kanalizacija je u postupku izgradnje (postoji pravomoćna građevinska dozvola), ali još nije izgrađena?


Sukladno odredbama Zakona o gradnji i drugih propisa lokacijska dozvola izdaje se samo u određenim specifičnim slučajevima, primjerice za eksploatacijsko polje, rudarske objekte i sl., a za građenje građevina samo i isključivo ako to stranka zatraži. 

Uz zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole morate priložiti idejni projekt koji mora biti izrađen u skladu s prostornim planom, posebnim uvjetima i uvjetima priključenja, naravno ukoliko su utvrđeni posebni uvjeti i uvjeti priključenja jer postoje jedinice lokalne samouprave na čijim područjima to nije toliko detaljno regulirano. Izdavanjem lokacijske dozvole niste dobili akt za gradnju i na temelju iste ne možete početi graditi, no dobili ste potvrdu da zahvat u prostoru koji ste predvidjeli (gradnja) možete izvesti upravo na taj način u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Prema sadržaju vašeg pitanja zaključio bih da su na vašoj lokaciji predviđeni posebni uvjeti priključenja i da je potrebno idejnim projektom predvidjeti priključenje na javni sustav odvodnje otpadnih voda te da bez navedenog neće biti moguće ishođenje lokacijske dozvole, no za definitivni odgovor svakako bi se trebalo detaljno upoznati s dokumentacijom.