Imam kod FINA-e blokiran račun, skidaju mi 1/3 plaće. Kako ima više ovrhovoditelja na FINA-i, jedan od njih je poslodavcu poslao direktno da mi skidaju od plaće. Mogu li mi i FINA i poslodavac skidati od plaće?

 

U vašoj situaciji radi se provedbi ovrhe na dva različita predmeta ovrhe, vašoj plaći, po ovrsi koju je primio poslodavac i na svim vašim novčanim sredstvima, po prijedlogu za izravnu naplatu koji provodi FINA. To konkretno znači da su plaća/stalna novčana primanja i sredstva na vašem računu dva različita predmeta ovrhe i ovršni postupak se može paralelno voditi i na plaći i na računima ovršenika odnosno jedan postupak ne isključuje drugi.

Kada poslodavac provodi ovrhu na plaći ovršenika, a FINA na novčanim sredstvima po računu ovršenika, poslodavac nije obvezan o provedbi ovrhe na plaći obavijestiti FINA-u, niti FINA ima obvezu obavijestiti poslodavca o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Ako je FINA obavijestila poslodavca o otvaranju zaštićenog računa, poslodavac će dio plaće koji je izuzet od ovrhe isplatiti u korist zaštićenog računa, a ostali dio plaće u korist tekućeg računa radnika/ovršenika iz kojih sredstava će se naplatiti ovrha koja se provodi od strane FINA-e. 

Ako poslodavac zaprimi osnovu za postupanje u svrhu provedbe ovrhe na plaći, on je dužan postupiti po toj osnovi i to na način da dio plaće koji je izuzet od ovrhe uplati u korist zaštićenog računa radnika/ovršenika, a ostali dio plaće izravno u korist računa ovrhovoditelja koji je naveden u osnovi koju je sam zaprimio. Na ovaj način ovrhovoditelj koji je svoj zahtjev predao FINA-i i koji se do tada naplaćivao neće više biti u mogućnosti na taj način naplaćivati svoju tražbinu.

U provedbi ovrhe na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima poslodavac je dužan voditi računa o ograničenjima ovrhe te primanjima koja su izuzeta od ovrhe, tako da je poslodavac u svakom slučaju dužan onaj dio plaće koji je izuzet od ovrhe uplatiti na vaš zaštićeni račun, a onaj dio koji se ovršuje ili na račun ovrhovoditelja (ako je sam zaprimio osnovu za naplatu) ili na vaš račun na kojem FINA provodi naplatu temeljem zahtjeva za izravnu naplatu.