Vlasnik sam paušalnog obrta za ostale djelatnosti zdravstvene zaštite (86.90 po NKD-u). Planiram proširiti obrtnicu i kroz obrt iznajmljivati stan kojeg sam vlasnik (dakle, stan koji nije u vlasništvu obrta). Stan bih iznajmljivao kao smještaj za duži period (npr. studentima) ili po satu (kao prostor u kojem je moguće raditi na kompjuteru, organizirati poslovni sastanak i sl.). U Uredu za gospodarstvo tvrde da je to u redu, no da trebam prijaviti izdvojeni pogon budući da stan nije na adresi sjedišta obrta. Izdvojeni pogon ujedno bi podrazumijevao i imenovanje poslovođe, a to znači zapošljavanje dodatnog radnika. Smatra li se nekretnina koja se iznajmljuje zaista izdvojenim pogonom ukoliko nije na adresi sjedišta obrta?

 

Ako ste u mogućnosti, možete svoju nekretninu iznajmljivati putem ugovora sa studentima i ostalima (što je malo kompliciranije, ali nije nemoguće). Ugovore prijavljujete Poreznoj upravi i porez plaćate paušalno, prema rješenju.

Isporuke se, doduše, zbrajaju s onima iz obrta. Kad dosegnete 300.000 kn u godini, morate ući u sustav PDV-a, što bi za obrt značilo i kraj paušalnog oporezivanja, ali za ovu djelatnost bi se to nastavilo sve dok iz nje ne ostvarite primitke veće od 300.000 kn.

Više možete pročitati u brojnim tekstovima u rubrici Poduzetnik na Burza.com.hr.