Zaposlena sam kao rukovoditelj ekonomske službe u bolnici kojoj je osnivač županija. Mogu li otvoriti d.o.o. knjigovodstveni servis?

U konkretnoj situaciji na vas se primjenjuju odredbe Zakona o radu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Jednako tako primjenjuje se i Pravilnik o radu vašeg poslodavca, kao i odredbe vašeg ugovora o radu.

Temeljni kolektivni ugovor i Kolektivni ugovor ne sadrže odredbe o zabrani konkurencije ili sukobu interesa, odredbe vašeg ugovora o radu i pravilnika o radu nam nisu poznate, a Zakon o zdravstvenoj zaštiti odredbe o sukobu interesa ograničava na ravnatelje ustanova, više zdravstvene inspektore, zdravstvene inspektore te stručnjake koji obavljaju stručne radnje u vezi s inspekcijskim poslovima. Tako da nam za odgovor na vaše pitanje preostaju odredbe Zakona o radu.

Zakon propisuje zabranu natjecanja s poslodavcem na način da radnik ne smije za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana natjecanja). Druga zabrana koju zakon propisuje je ugovorna zabrana natjecanja, nju mogu posebno ugovoriti radnik i poslodavac i ona se odnosi na određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu.

Vi ste zaposlenik u ustanovi (bolnici) osnivač koje je županija, čija je djelatnost pružanje zdravstvene skrbi i drugih pratećih djelatnosti, pa ne bi trebala postojati zabrana osnivanja trgovačkog društva čija će djelatnost biti pružanje knjigovodstvenih usluga. Obzirom da nam je dio relevantne dokumentacije ipak nedostupan, u svakom se slučaju možete sa svojim pitanjem obratiti i pravnoj službi ustanove kako bi najavili osnivanje trgovačkog društva te zatražili i njihovo tumačenje.