Mogu li preko svojeg obrta koji je već registriran za upravljanje nekretnina iznajmljivati stan kojeg sam vlasnik i koji je na istoj adresi kao i moj paušalni obrt? Poslovanje obrta imam u drugom stanu u istoj zgradi i na istoj adresi, također živim na toj adresi. Sklapam li ugovor s tom osobom na svoj obrt? Uplaćuje li najamninu na račun obrta i ulazi li to u prihode pa da plaćam porez prema razredu u koji upadnem?


Mislim da se ovdje ne radi o stvarnoj obrtničkoj gospodarskoj djelatnosti niti je za Vas oportuno da prikazujete kao isporuku iz obrta stan koji kao svoju privatnu imovinu (pretpostavljam, jer to niste naveli) iznajmljujete.

Prvo skrećem pažnju da obrt nije posebna pravna osoba, nego svaki ugovor sklapate svojim imenom i prezimenom i svojim OIB-om.

Dalje, taj ugovor predajte u nadležnu ispostavu Porezne uprave i porez ćete plaćati temeljem rješenja. 30% ugovorene najamnine će biti izuzeto na ime troškova, a na preostalih 70% ćete plaćati porez 12%, prema novim poreznim odredbama u 2024. godini.

Na taj način ćete u obrtu imati više prostora za ostanak u paušalnom oporezivanju, do 40.000 eura.

Naplatu zakupnine možete primati na bilo koji račun, pa i na tekući. Porezna uprava ionako dobiva podatke o ukupnom prometu po svim Vašim računima. 

Ako sa svim primicima (iz obrta i od najamnina) prijeđete prag isporuka od 40.000 eura, morat ćete po sili zakona ući u sustav PDV-a, ali će i obrt i najmovi moći ostati u sustavu paušalnog oprezivanja porezom na dohodak, sve dok sa svakim od njih zasebno ne prijeđete isti iznos isporuka.

Ovo sve je nedvojbeno za Vas najpovoljnije.