Ukoliko bi radnik nakon 16 godina rada kod istog poslodavca dao otkaz, a zatim se zaposlio kod fizičke osobe kao ispomoć u kući s ugovorom na određeno na 3 mjeseca i 5 dana, bi li radnik, po isteku tog ugovora, ostvario pravo na naknadu za nezaposlene i koliko dugo? Je li za ostvarivanje prava važno da nije bilo prekida rada, odnosno da je osoba prijavljena na novi posao odmah po odjavi s prethodnog radnog mjesta?

 

Zakon o radu prekid rada vezuje za korištenje godišnjeg odmora radnika. Ako je prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, radnik stječe pravo na godišnji odmor tek nakon šest mjeseci neprekidnog rada, jer se prekid rada između dva radna odnosa koji je duži od osam dana tretira kao da se osoba prvi put zaposlila. Kod mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, prekidi osiguranja ne nastaju samo ako s jednim danom prestaje radni odnos kod jednog poslodavca, a s drugim danom počinje radni odnos kod drugog poslodavca, u protivnom duljina prekida nije bitna.

Sukladno Zakonu o tržištu rada nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu ako je radni odnos odnosno služba prestala:

  • zbog toga što je otkazala radni odnos odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,
  • pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa odnosno službe,
  • sudskom nagodbom kojom je utvrđen prestanak radnog odnosa,
  • zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,
  • redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze odnosno službene dužnosti ili prestankom službe po sili zakona zbog razloga uvjetovanih ponašanjem službenika,
  • zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos ili služba prestao na neki od gore navedenih načina odnosno prethodna samostalna djelatnost prestala bez opravdanih razloga.

Iz vašeg pitanja proizlazi da bi radili pet dana dulje od propisanog roka od tri mjeseca i na taj način ispunili zakonski uvjet da ostvarite naknadu zbog nezaposlenosti.

U vezi trajanja prava na naknadu, članak 54. stavak 1. točka 11. propisuje da osoba koja je provela na radu više od 15 godina ima pravo na naknadu za vrijeme od 390 dana.