Imam zaštićeni račun na koji sjeda dječji doplatak. Mogu li supruzi dati punomoć za taj račun?


Zaštićeni račun koji vam je otvoren kod banke, nakon što ste kod FINA-e predali odgovarajuću obavijest kojom ste istu obavijestili o sredstvima izuzetima od ovrhe, ima svoja ograničenja u vidu specifičnosti uplata i sredstava koja se na isti primaju, nedopuštenosti prekoračenja ili primanja uplata od neovlaštenih uplatitelja, no u svakom drugom pogledu radi se o uobičajenom bankovnom računu. Dakle, od banke koja račun vodi ovise mogućnosti i načini korištenja istoga.

Tako je, primjerice, jedna od banaka koje djeluju na našem tržištu tijekom svibnja 2015. godine svojim komitentima koji imaju otvorene zaštićene račune izdala kartice za iste kako bi mogli vršiti plaćanja, provjeravati stanje računa odnosno podizati gotovinu na bankomatu kao i s bilo kojim drugim računom otvorenim kod banke. Ostale banke nisu se odlučile na takav korak, a iz razloga jer se kod zaštićenih računa radi o privremenim računima koji se zatvaraju nakon što se postupak ovrhe provede.

Stoga ćete se morati izravno obratiti banci koja vodi vaš račun kako bi vas obavijestili o svim mogućnostima i funkcionalnostima koji su za isti predviđeni.