Bivši muž i ja razveli smo se 2012. godine. U braku smo zajednički obnovili staru kuću koju je on dobio darovnicom od svojih roditelja. Oboje imamo kredit. Kuća se iznajmljuje za turizam tako da smo se dogovorili da on nastavlja uplaćivati i moj kredit. Do sada je redovito isplaćivao rate, međutim, nedavno se ponovo oženio i više mi ne želi isplaćivati. Meni ostaje još 7 godina isplaćivanja kredita za kuću od koje nemam nikakve prihode. Mogu li tužbom ostvariti nekakvo pravo da mi isplaćuje kredit? Napominjem da sam u vrijeme rastave bila onkološki bolesnik na kemoterapiji i nisam imala snage ni volje potraživati svoja prava s obzirom da smo se ljudski dogovorili.

 

Pitanja bračne stečevine uređuje Obiteljski zakon, koji istu definira kao imovinu koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine, zatim dobitak od igara na sreću, imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava. Ako nisu drukčije ugovorili, bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini. Imovina koju su bračni drugovi unijeli u brak ili je stekli za vrijeme trajanja bračne zajednice na pravnom temelju različitom od rada (npr. nasljeđivanjem, darovanjem), njihova je vlastita imovina i ne smatra se bračnom stečevinom.

Kuća koju je bivši suprug dobio na dar predstavlja njegovu zasebnu imovinu i na ime ulaganja koja ste zajednički izvršili ne možete tražiti bilo kakav suvlasnički dio u istoj, odnosno prema suprugu isticati stvarno pravni zahtjev.

Međutim, s osnova učinjenih ulaganja, za vrijeme trajanja braka i koja vas terete nakon istog zbog ugovora o kreditu,  možete u sudskom postupku isticati obvezno pravni zahtjev, na isplatu onoga što ste u suprugovu posebnu imovinu već uložili, a isto vrijedi i za ono što ćete eventualno platiti po kreditu koji još nije otplaćen. U tom smislu možete podići i tužbu kroz koju ćete tražiti da se na isplatu ostatka kredita obveže bivšeg supruga, no u svakom slučaju obratite se stručnoj osobi po svom izboru za zastupanje.