Darovao sam kćerkama vikendicu s nametom. U ugovoru stoji da moraju namiriti javna davanja i u gruntovnom izvatku stoji da nema građevinske dozvole. Od 2010 god. obavještavao sam ih da porezna uprava šalje obračune kamata, a one to ignoriraju. Čak neće ni struju prepisati na sebe, a u HEP-u ne mogu prebaciti bez njihovog pristanka. Mogu li tražiti poništenje ugovora jer se ne drže ugovorenog? Također, može li i moja supruga tražiti poništenje jer je to bračna stečevina i nije znala detalje ugovora i nije ga potpisala kod javnog bilježnika?



Odredbama članaka 484. do 487. Zakona o obveznim odnosima uređena je mogućnost darovanja uz namet obdareniku da u korist darovatelja, treće osobe, u javnom ili vlastitom interesu izvrši određenu radnju ili se od nje uzdrži. Pravo zahtijevati ispunjenje nameta imate Vi darovatelj, Vaši nasljednici za slučaj Vaše smrti te ako je namet određen u javnom interesu, nadležno državno tijelo. Možete zahtijevati ispunjenje nameta samo ako ste ispunili svoju činidbu, a po sadržaju pitanja proizlazi da jeste. Nemate pravo zahtijevati ispunjenje nameta ako je njegovo ispunjenje postalo nemoguće poslije sklapanja ugovora o darovanju bez krivnje obdarenika. Ako obdarenik ne ispuni namet ni u naknadno ostavljenom primjerenom roku, možete raskinuti ugovor o darovanju i zahtijevati povrat dara, osim kad je netko treći stekao pravo zahtijevati ispunjenje nameta.

Dakle, pisanim putem biste trebali pozvati daroprimateljice da ispune radnje predviđene nametom pod prijetnjom raskida ugovora. Ukoliko ne postupe niti u naknadno ostavljenom roku, sudskim putem možete zatražiti utvrđenje da je ugovor raskinut te povrat imovine na svoje vlastito ime.

Obdarenik ima pravo odbiti ispunjenje nameta ako vrijednost dara ne pokriva troškove njegova ispunjenja, a razlika mu se ne naknađuje te ako se namet odnosi na protupravnu radnju. Obdarenik se može osloboditi obveze ispunjenja nameta povratom dara u stanju u kojem se nalazi u trenutku kad se od njega zahtijeva ispunjenje nameta. Obdarenik se ne može vraćanjem dara osloboditi obveze ispunjenja nameta ako je ispunjenje nameta u javnom interesu.

S obzirom na navedeno, držim da bi uputnije bilo da eventualni sudski postupak pokrenete Vi, a ne da supruga dokazuje kako bi njoj s naslova bračne stečevine imalo pripasti 1/2 predmetne nekretnine. U postupku gdje bi tužitelj bila Vaša supruga, jedna od tuženih strana biste bili i Vi kao osoba koja je raspolagala imovinom u korist kćeri.