Je li moguće zatvoriti štednju u dobrovoljnom mirovinskom fondu prije 50. godine života? Ovo što sam uložio u AZ Profit (manje od 5.000 kn) bi sada htio uložiti negdje drugdje.

 

Područje iz vašeg pitanja regulirano je odredbama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, a vaš odnos s fondom uređen je i ugovorom koji ste zaključili. Članak 118. Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima propisuje da član otvorenog fonda može izaći iz članstva u tom fondu pod uvjetima i na način određen ugovorom o članstvu, dok član zatvorenog fonda može izaći iz članstva u tom fondu u skladu s prospektom i statutom zatvorenog fonda. Stavak 3. članka 118. Zakona dodatno propisuje kako neovisno o navedenim mogućnostima napuštanja fonda iz stavka 2., ako nisu ispunjeni uvjeti za ostvarivanje prava na mirovinu u skladu s člankom 123. Zakona (navršenih 50 godina života, u slučaju smrti člana fonda i ranije prema uvjetima ugovora o članstvu), izlazak iz članstva moguć je samo uz uvjet istodobnog ulaska u članstvo u drugom fondu, osim za radnika na odlasku, a to je onaj radnik koji je član zatvorenog fonda kod kojega je došlo do prestanka radnog odnosa radi odlaska na rad u drugu državu članicu EU, a koji još nije ispunio uvjet za ostvarivanje prava na mirovinu prema Zakonu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Dakle, moguće je da ono što ste do sada uložili prenesete u drugi dobrovoljni mirovinski fond, a za više detalja najbolje da se konzultirate s predstavnicima fonda kojega ste član te iščitate uvjete vašeg ugovora koji ste s fondom zaključili.