Bio sam jamac. Temeljem ugovora o cesiji zaključenog između banke i novog društva, ono je postalo zakonski vlasnik potraživanja. Je li me banka kao jamca trebala obavijestiti o ustupu potraživanja prije sklapanja ugovora o cesiji banka?

 

Cesija je ugovor vjerovnika (cedenta) s trećom osobom (cesionarom) na temelju kojeg tražbina iz obveze prelazi od dosadašnjeg vjerovnika na treću osobu kao novog vjerovnika. Članak 82. Zakona o obveznim odnosima propisuje obvezu vjerovnika (cedenta) da obavijesti dužnika o ustupanju. Međutim, da bi ugovor o cesiji bio pravovaljan nije potreban pristanak dužnika, niti je za valjanost potrebna obavijest dužniku. Posljedica činjenice da dužnik nije obaviješten o cesiji je da se isti, ako nije znao za ustupanje, može osloboditi svoje obveze i tako što će je ispuniti vjerovniku (cedentu) koji ju je ustupio bez njegova znanja.

Dakle, banka vas je trebala izvijestiti o činjenici sklapanja ugovora o cesiji, no njezino propuštanje ne znači da taj ugovor nije valjan. Budući da vi znate za izvršenu cesiju jasno da se ne možete niti koristiti mogućnošću da svoju obvezu ispunite banci, kao ranijem vjerovniku koji vas o cesiji nije izvijestio.